Обсъждат дали да изключат Берлускони от сената

Обсъждат дали да изключат Берлускони от сената | StandartNews.com

Рим. Специална комисия в италианския Сенат ще се срещне в понеделник, за да обсъди дали да изключи Силвио Берлускони след присъдата му за данъчни измами. Подобно решение може да разбие крехката управляваща коалиция и да даде началото на нова политическа криза в Италия, коментира Ройтерс.

Високопоставени фигури от дясноцентриската партия "Народ на свободата" на Берлускони заплашиха да се оттеглят от правителството на премиера Енрико Лета, ако Берлускони бъде лишен от мястото му в Сената.

Панелът от 23-ма души с представители от основните партии е доминиран от противници на Берлускони и поне 14 депутати вероятно ще гласуват за изключването му, като се очаква дискусиите да продължат няколко седмици.

Досега лявоцентриската Демократическа партия на Лета настояваше, че Берлускони не може да остане в парламента, след като Върховният съд в Италия го осъди за това, че е бил в центъра на голяма схема за данъчни измами в телевизионната му империя "Медиасет".

Берлускони твърди, че е станал жертва на леви магистрати, а Демократическа партия използва съдебна тактика, за да елиминира съперник, който не е могла да победи политически.

Адвокатите на Берлускони твърдят, че законът, според който осъдени политици не могат да бъдат избрани за парламента, не важи за случая, защото не може да се приложи за него със задна дата.

Те се обърнаха към Европейския съд за правата на човека и поискаха сенатската комисия да забави процедурите, докато съдът се произнесе или докато италианският конституционен съд реши дали законът е валиден.

Президентът Джорджо Наполитано, който изигра важна роля в италианската политика след началото на кризата с Берлускони, отново може да се окаже ключова фигура.

Той даде ясно да се разбере, че не иска да свиква нови избори и може да се опита да състави ново коалиционно правителство, ако дясноцентристите оттеглят подкрепата си за Лета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай