NSA подслушвала и във Франция

NSA подслушвала и във Франция | StandartNews.com

Париж. Франция поиска обяснение от САЩ, след доклад, че Националната агенция за сигурност на САЩ тайно е записвала милиони телефонни разговори, проведени в страната.

Министърът на вътрешните работи Мануел Валс описано откровенията във вестник Le Monde като "шокиращо" , в интервю за радио Европа 1.

"Разкритията на „Монд" са шокиращи и изискват точни обяснения от американските власти в следващите няколко часа", заяви Валс.

"Недопустимо е една съюзническа страна да шпионира Франция", подчерта министърът.

Според вестника, който се позовава на документи, предоставени от Едуард Сноудън, от 10 декември 2012 година до 8 януари 2013 година американската агенция е направила 70,3 милиона записа на телефонни данни на французи.

Документите разкриват и техниките, които са били използвани за нелегалното регистриране на тайните или частния живот на френските граждани.

Според вестника една от използваните техники е позволявала да се засекат SMS-ите и тяхното съдържание по ключови думи. Някои от телефонните разговори са били записвани, а освен това, американската агенция е пазела телефонните номера, с които се е свързвал всеки от следените.

Американските власти отказват коментар за момента.

В понеделник Шпигел публикува информация, че САЩ са подслушвали и комуникациите на правителството на Мексико, включително и на бившия президент Фелипе Калдерон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай