Неприятности за Меркел

Неприятности за Меркел | StandartNews.com

Берлин. В Германия новата година не носи късмет на канцлера Ангела Меркел: освен ски инцидента й първите пукнатини на новата й коалиция станаха очевидни с дискусиите по отварянето на пазара на труда в Германия за българите и румънците от 1 януари.

На първото заседание на кабинета за 2014 г. миналата сряда Ангела Меркел се появи с патерици и трябваше да се пребори с няколко мъже по темата.

Баварският държавен премиер Хорст Зеехофер, председател на Християнсоциалния съюз, най-малката партия в коалицията, обвини социалдемократите в лицемерие в интервю за в. "Мюнхнер Куриер". Според Зеехофер неговата партия вече отдавна настоява за затягане на режима на разрешителните за пребиваване на имигранти от България и Румъния, с мерки, които са били включени в одобрената програма на правителството. Лидерът на социалдемократите и вицеканцлер Зигмар Габриел призова за дебат по въпроса . В интервю за в. "Билд" той каза, че бедността трябва да бъдe преодоляна в самите страни на произход на имигрантите, които са допустими за финансиране от ЕС. "Германското правителство трябва да покаже подкрепа и в случай на съмнение трябва да се упражни лек натиск", подчерта Габриел.

Правителството на Германия реши да сформира комисия на високо равнище, която да проучва дали мигрантите от бедните страни на ЕС злоупотребяват с германската социална система, за да намали напрежението в току-що сформираната коалиция. През 2013 г. над десет германски града поискаха от федералното правителство средства, за да се справят с наплива от Румъния и България.

Ho Меркел има и друга и може би по-застрашаваща причина да се стегне и да стъпи здраво на краката си и буквално и метафорично: според доклад на Ройтерс от вчера германската икономика е нараснала с по-слабо темпо от очакваното през миналата година. Ръст от 0,4 на сто през 2013 г. е най-лошото й представяне от световната финансова криза през 2009 г. Това вероятно ще даде нов повод на критики срещу Меркел, която скоро също е била обвинена в подкрепа на комунистическия режим на ГДР, в нова книга с титла "Първият живот на Ангела М.". Според авторите след 1981 г. Меркел е била секретар по агитацията и пропагандата по линия на FDJ (комсомолската организация в бившата Източна Германия ), което тя и до днес отрича. Едва 15 месеца след падането на Берлинската стена Ангела Меркел става министър в правителството на Хелмут Кол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай