Наполитано обяви избори само в краен случай

Наполитано обяви избори само в краен случай | StandartNews.com

Рим. Президентът на Италия обмисля redica възможностите за излизане от политическата криза, след като министри от партията на Силвио Берлускони напуснаха правителството, предаде Би Би Си.

Джорджо Наполитано намекна, че ще положи усилия за формиране на нова коалиция без предсрочни избори. Наполитано заяви днес, че парламентът ще бъде разпуснат само в случай на липса на други алтернативи. „Традиционно се предвижда президентът на страната да разпусне парламента само тогава, когато няма възможност да се запази мнозинството и кабинетът на министрите", каза Наполитано.

Това идва след седмици на влошаване на отношенията между партията на Берлускони и лявата група на премиера Енрико Лета.

Берлускони по-рано заплаши да изтегли своите министри, ако бъде изгонен от Сената заради данъчни измами.

Настоящото коалиционно правителство дойде на власт след изборите през февруари, които нямаха категоричен победител. Последните събития тласнаха третата най-голяма икономика в еврозоната в хаос.

Международният валутен фонд предупреди, че напрежението в коалицията представлява риск за италианската икономика.

В разгара на дебатите за отнемането на сенаторските права на Берлускони във връзка с осъждането му през август за данъчни измами, бившият премиер обяви, че оттегля подкрепата си за правителството на Енрико Лета.

Лявоцентристкият премиер, който се бореше да запази коалицията обединена в продължение на месеци, пълни с напрежение и заплахи, определи хода на Берлускони като „неразумен и безотговорен". По-рано той поиска от парламента да изрази подкрепа за правителството следващата седмица.

На 1 октомври Лета трябва да говори пред парламента на Италия и да обяви гласуване за вот на доверие за своя кабинет. Дори и след излизането на Народ на свободата от управляваща коалиция, остава възможността не всички поддръжници на Берлускони да гласуват против на вота. Двама от министрите на партията на Берлускони – министърът без портфейл по конституционните реформи Гаетано Куаляриело и на здравеопазването Беатриче Лоренцин – съобщиха, че не подкрепят призива на лидера на своята партия да напуснат правителството. Бившият лидер на Народ на свободата в долната палата на италианския парламент Фабрицио Чекито също заяви, че не е съгласен с този ход.
Освен това Лета може да разчита на подкрепата на „Граждански избор" на Марио Монти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай