МВФ: Еврозоната има нужда от общ бюджет

МВФ: Еврозоната има нужда от общ бюджет | StandartNews.com

Брюксел. Експерти от Международният валутен фонд заявиха, че еврозоната трябва да създаде съвместен бюджет за укрепване на способността на 17-те страни от блока да устоят на икономическите сътресения и да помогне на своите най-засегнатите членове, предаде Асошиейтед Прес.

Доклад на МВФ, оповестен в сряда, твърди, че създаването на структура за споделяне на риска между страните от еврозоната ще помогне за компенсирането на слабости в зоната, които са допринесли за дълговата криза.

Съвместен бюджет или фонд за "черни дни" с приходи от данъци биха могли да финансират инфраструктурни проекти или обществени услуги. Това би осигурило автоматична мрежа на безопасност за страните, засегнати от спад, "контролирайки социалната и икономическата цена на кризата", се допълва в доклада.

"Такъв фонд може да събира приходи от членовете на еврозоната по всяко време и да ги прехвърля към държави, когато те преживяват финансови шокове", се казва в документа.

Предложенията излизат значително от рамките на това, което се предвижда в момента в Европа и биха срещнали огромни политически и законови препятствия, отбелязва Асошиейтед Прес. Те биха отслабили националния суверенитет, тъй като ще бъдат преотстъпени още пари и правомощия на съвместни институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай