Мнозинството германци са за широка коалиция

Мнозинството германци са за широка коалиция | StandartNews.com

Берлин. 58% от германците искат да бъдат управлявани от широка коалиция между партиите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Пеер Щайнбрюк, показва проучване по поръчка на германската телевизия ZDF и вестник Tagesspiegel. Само една четвърт от анкетираните смятат, че това е лоша идея.

От привържениците на двете основни формации – ХДС/ХСС и ГСПД, две трети одобряват съюз между тях. 72% са убедени, че именно това ще бъде новата управляваща коалиция.

Добрите резултати на коалицията на Меркел е довела до още по-голямо одобрение към нея, показва още проучването. За сметка на това резултатите на Зелените и свободните демократи (които не влязоха в парламента) са довели до отлив на симпатизанти.

При Зелените одобрението към днешна дата е 7% при изборен резултат от 8,4%. Свободните демократи пък са се сринали с три процента далеч под 5-процентната граница за влизане в Бундестага.

На въпроса, дали искат нови избори 62% от германците отговарят негативно. Анализаторите също са на мнение, че няма да има смисъл от предсрочен вот, тъй като традиционният партньор на ХДС/ХСС – свободните демократи, отново нямат шанс да влязат в Бундестага, пише Tagesspiegel.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай