Милош Земан призова Нечас да подаде оставка

Милош Земан призова Нечас да подаде оставка | StandartNews.com

Прага. Президентът на Чехия Милош Земан смята, че правителството на Петър Нечас трябва да подаде оставка на фона на скандала, свързан с приближени на премиера, предаде Ройтерс.

„Смятам, че всички повдигнати обвинения са много сериозни. След моите срещи с ръководителя на полицията и главния прокурор стигнах до извода, че всичко е потвърдено с достатъчно доказателства. Това е непряк, но ясен отговор на вашия въпрос", заяви Земан, след като бе запитан от журналисти, дали правителството на премиера Нечас трябва да продължи да изпълнява своите задължения.

Чешката прокуратура по-рано предяви обвинения на седем души, които бяха задържани след обиски в държавни учреждения. Сред тях е и ръководителят на секретариата на премиера Яна Нагиова, а също така редица политици, близки до управляващата партия. Сред предявените обвинения фигурират и злоупотреби с функциите на военното разузнаване.

Трима от задържаните при операцията на полицията в четвъртък до този момент остават в затвора. Една от целите е да се предотврати евентуално влияние от страна на задържаните върху свидетели навън. Заседанията на съда в Острава вървят бавно и е възможно да продължат до вечерта.

През последните дни бяха арестувани девет души от политическия елит и военното разузнаване. Срещу осем от тях беше повдигнато обвинение. Шестият пореден вот на недоверие, внесен вчера от опозиционните социалдемократи, се очаква да бъде гласуван във вторник от Долната камара на парламента. Решаваща за съдбата на кабинета в следващите дни ще бъде подкрепата на коалиционния партньор ТОП 09, чието ръководство тази вечер ще заседава.

Все още се очаква решението на съда за ключовата фигура и дясната ръка на премиера – началничката на кабинета му Яна Нагьова. По обвиненията срещу нея за организиране, злоупотреба с власт и корупция я чакат до пет години затвор.

Сред първите отпътували днес от съда към затвора бяха бившият земеделски министър и депутат Иван Фукса и Роман Бочек. От 2009 до 2010г Бочек е бил началник и заместник- министър на транспорта, а от септември месец миналата година заместник-министър по времето на Иван Фукса, както и при настоящия земеделски министър Петър Бендъл. След това Бочек отива на позиция в Чешките железници. Бившият шеф на групата на гражданските демократи в Долната камара Петър Тлухорж с обвинение за корупция също остава зад решетките.

Бившият депутат Марeк Шнайдер получи обвинението снощи - след завръщането му от чужбина и днес не беше сред седемте.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай