Меркел: Гърция не беше за еврозоната

Меркел: Гърция не беше за еврозоната | StandartNews.com

Берлин. Ангела Меркел призна, че Гърция не е трябвало да бъде допускана в еврозоната и хвърли вината за това върху предшественика си, бившия канцлер Герхард Шрьодер, съобщи "Дейли Телеграф".

Изявлението на германския канцлер дойде в момент, когато тя се опитва да докаже на избирателите си, че поддържа твърда позиция по отношение на затруднените страни от валутния съюз само месец преди ключовите парламентарни избори. "Гърция не трябваше да бъде допускана в еврозоната", каза във вторник Меркел пред около 1000 поддръжници на нейния Християндемократичен съюз в Рендсбург.

"Канцлерът Шрьодер прие Гърция през 2001 г. и разклати Пакта за стабилност. И двете решения бяха фундаментално погрешни и те са причина за нашите настоящи проблеми", каза тя. Меркел повтори своето желание да види силна единна валута, но предупреди, че това може да се случи единствено чрез реформи в затруднени държави като Гърция.

Атина пуска храни с изтекъл срок

Заради кризата и все по-тежкия живот в Гърция супермаркетите планират от 1 септември да пуснат в продажба стоки с изтекъл срок на годност на по-ниски цени, предаде агенция МИА. Решението е на Съюза на търговците в Атина, който иска да помогне най-засегнатите от кризата жители на столицата. Продуктите с изтекъл срок на годност ще се продават на специални щандове, а на самите стоки ще бъдат посочени специални предпазни мерки, за да не бъде застрашено здравето на купувачите. Тези стоки ще се продават само в магазините, но не и в ресторантите и заведенията за бързо хранене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай