Меркел: Европа не трябва да лежи на стари лаври

Меркел: Европа не трябва да лежи на стари лаври | StandartNews.com

Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че Европа поема риска да се превърне в континент музей, посещаван от туристи да се възхищават на отминала слава, като Ренесансовата архитектура, ако не успее да не отстъпва на другите бързо развиващите се нации, пише вестник "Дейли Телеграф".

Меркел, водеща кампания за преизбирането й на изборите на 22-ри септември, заяви още, че държавите могат да са силни само ако се модернизират и останат новаторски.

В рамките на телевизионен форум, в който зрителите можеха да й задават директно въпроси, тя подчерта, че европейците са толкова свикнали да са начело на света, че не виждат как другите държави ги настигат.

„Аз не искам да станем континент, за който туристи да си казват „хайде да видим как изглежда ренесансова сграда, хайде да видим къде е построен първият автомобил" и всичко модерно, иновативно, велико и напредничаво да се създава някъде другаде", каза Меркел.

Тя каза пред аудиторията си, че европейските държави трябва да са „взискателни една към друга" за реформи, а не да си обединяват дълговете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай