Меркел е против увеличени правомощия на ЕК

Канцлерът зове за сътрудничество в икономическата политика в Европа

Меркел е против увеличени правомощия на ЕК | StandartNews.com

Берлин. Ангела Меркел се противопостави на идеята да се предоставят повече правомощия на Европейската комисия.

Германският канцлер и е съгласна с Франция, че правителствата от Европейския съюз трябва да работят в по-тясно сътрудничество по отношение на икономическата политика.

„Не виждам нужда в бъдещите няколко години да се откажем от повече правомощия за сметка на Комисията в Брюксел", заяви Меркел пред „Шпигел". „Става дума например за пазара на труда и пенсионната система, но също и за данъчната и социална политика. Сътрудничеството в икономическата политика в Европа е твърде слабо и трябва да се засили и това е далеч по-различно от предоставянето на Брюксел нови компетенции", заяви тя.

По време на преговори в Париж в четвъртък Меркел и френският президент Франсоа Оланд подкрепиха по-тясното икономическо сътрудничество между страните-членки на еврозоната.

Оланд разкритикува ЕК, когато го укори за предложенията му от миналата седмица за реформи във френската икономика. Той категорично заяви, че ЕК не трябва да „диктува" реформите в страните-членки. Неговият националистически тон разтревожи не само Брюксел, но и някои членове на дясноцентристската коалиция на Меркел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай