Вторник,

Литва ще предложи България за Шенген

От: Failed to load user -
1933
Литва ще предложи България за Шенген
A
A
A

София. "Литва ще предложи за обсъждане приемането на България в Шенгенската зона. Това ще стане през декември на срещата на европейските министри на вътрешните работи", съобщи Дариус Гайдис, временно управляващ посолството на Литва в България, предаде БНР.

"Като председателство, планираме този въпрос за обсъждане на декемврийския Съвет по правосъдие и вътрешни работи. Колкото до Литва, като държава, ние силно подкрепяме присъединяването на България към Шенген. Това бе потвърдено и от нашия президент при връчването на акредитивните писма преди 2 седмици на българския посланик Василий Такев", допълни Гайдис.

"България ще стане член на Шенген, когато бъде възстановено доверието на държавите членки", заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Тя участва в публична дискусия на тема "Европейският съюз по време на литовското председателство и къде е България", организирана от ПанЕвропа България с подкрепата на Фондация "Конрад Аденауер".

"Опитът от последните четири години, в които предишното правителство положи неимоверни усилия за техническата подготовка за присъединяването на страната към Шенгенското споразумение, показа, че присъединяването към това споразумение е въпрос и на доверие от страните членки. Аз лично съм готова да проявя търпение, докато това доверие е налично, защото то не беше налично в последните четири години. България е технически готова за присъединяване", заяви Златанова.

На въпрос кога ще отпадне мониторингът на Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешния ред министърката заяви, че това ще стане, когато България изпълни шестте показателя и препоръките от последния  доклад.

"Изпълнението на тези показатели не зависи само от правителството и от изпълнителната власт, а и от съдебната власт", изтъкна Златанова.

Тя посочи, че на България й предстои да завърши съдебната реформа. "Моите намерения в тази посока са да направя много широки консултации с всички неправителствени организации в областта на съдебната реформа и правосъдието и да изведем най-важното за гражданите и магистратите за това какво правосъдие си представяме за следващите години и десетилетия в България", заяви Златанова. Тя изтъкна, че в областта на съдебната реформа и управлението на европейските средства е много важен политическият консенсус между политическите сили.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички