Литва ще предложи България за Шенген

Златанова: Присъединяването е въпрос на доверие

Литва ще предложи България за Шенген | StandartNews.com

София. "Литва ще предложи за обсъждане приемането на България в Шенгенската зона. Това ще стане през декември на срещата на европейските министри на вътрешните работи", съобщи Дариус Гайдис, временно управляващ посолството на Литва в България, предаде БНР.

"Като председателство, планираме този въпрос за обсъждане на декемврийския Съвет по правосъдие и вътрешни работи. Колкото до Литва, като държава, ние силно подкрепяме присъединяването на България към Шенген. Това бе потвърдено и от нашия президент при връчването на акредитивните писма преди 2 седмици на българския посланик Василий Такев", допълни Гайдис.

"България ще стане член на Шенген, когато бъде възстановено доверието на държавите членки", заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Тя участва в публична дискусия на тема "Европейският съюз по време на литовското председателство и къде е България", организирана от ПанЕвропа България с подкрепата на Фондация "Конрад Аденауер".

"Опитът от последните четири години, в които предишното правителство положи неимоверни усилия за техническата подготовка за присъединяването на страната към Шенгенското споразумение, показа, че присъединяването към това споразумение е въпрос и на доверие от страните членки. Аз лично съм готова да проявя търпение, докато това доверие е налично, защото то не беше налично в последните четири години. България е технически готова за присъединяване", заяви Златанова.

На въпрос кога ще отпадне мониторингът на Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешния ред министърката заяви, че това ще стане, когато България изпълни шестте показателя и препоръките от последния  доклад.

"Изпълнението на тези показатели не зависи само от правителството и от изпълнителната власт, а и от съдебната власт", изтъкна Златанова.

Тя посочи, че на България й предстои да завърши съдебната реформа. "Моите намерения в тази посока са да направя много широки консултации с всички неправителствени организации в областта на съдебната реформа и правосъдието и да изведем най-важното за гражданите и магистратите за това какво правосъдие си представяме за следващите години и десетилетия в България", заяви Златанова. Тя изтъкна, че в областта на съдебната реформа и управлението на европейските средства е много важен политическият консенсус между политическите сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай