Лейбъристите поискаха мерки срещу имигрантите

Лейбъристите поискаха мерки срещу имигрантите | StandartNews.com

Лондон. Чука Умуна, министър в сянка по въпросите на труда и бизнеса в опозиционната партия на лейбъристите във Великобритания, заяви, че партията му се интересува от ограничаване на свободното движение в рамките на Европейския съюз за работниците, които не разполагат със сигурна оферта за работа.

Говорейки пред BBC One, Умуна не даде повече подробности за идеята, но заяви, че той вече го е обсъдил с "партньори" от други страни.

Реакцията идва след като на 1 януари бяха вдигнати ограниченията за българи и румънци, които искат да работят във Великобритания.

Междувременно, високопоставен служител на ЕС обвини британските министри в подклаждане на страховете от имиграцията.

Заместник-председател на Европейската комисия Вивиан Рединг обвини британските министри, че нагнетяват напрежение и всяват паника по въпроса за миграцията, и определи като митове по-голямата част от информацията, която британците получават за ЕС. Рединг подчерта, че работниците-имигранти създават очевидни икономически печалби.

По-рано през седмицата британският премиер Дейвид Камерън си навлече гнева на Полша, като заяви, че мигрантите не трябва да получават детски надбавки, ако техните семейства не живеят във Великобритания.

Още през декември правителството на Великобритания се замисли за внасянето на промени в принципа за свободно предвижване в пределите на Европейския съюз.

Умунна допълни, че твърде много неквалифицирани работници от Европа са били допуснати в страната. Министърът в сянка призна, че има проблем, който в съществувал и по време на управлението на лейбъристите, и той се състои във факта, че висококвалифицирани работници от други страни са идвали във Великобритания, за да работят нискоквалифицирана работа.

В тази връзка той посочи, че трябва да се положат усилия за изграждане на система, която да бъде правилно контролирана и управлявана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай