Латвия приема еврото от 2014 година

Латвия приема еврото от 2014 година | StandartNews.com

Рига. Латвия ще стане 18-ата страна в Еврозоната, след като е одобрена за членство от Европейската комисия. Комисията потвърди в доклад за присъединяването, че балтийската страна е изпълнила критериите за въвеждане на единната валута. Решението им не е изненада, тъй като по-рано тази седмица изтече информация, че решението ще бъде положително.

Представители на ЕК се надяват, че тази новина е показател за растеж на Еврозоната въпреки тригодишната дългова криза. Латвия е решена да заздравява връзките си със Западна Европа и да отхвърля зависимостта си от Русия. 

Страната ще започне да използва единната валута в началото на 2014 г., при положение, че спази всички критерии за членство, сред които ниска инфлация, ниски дългосрочни лихвени проценти, нисък държавен дълг. Латвия претърпя една от най-тежките мерки за финансова дисциплина, след като кризата от 2008 и 2009 г. унищожи една пета от брутния й вътрешен продукт. Държавата спазва стриктно наложените от Брюксел икономически ограничения за членство, дори по-стриктно от много от утвърдените дългогодишни членки на Еврозоната. 

Европейската централна банка даде своята благословия на Латвия още преди да излезе докладът на ЕК, но предупреди, че твърде високото ниво на чужди депозити в банките може да бъде опасно за финансовата стабилност на страната. Предстои членството да бъде гласувано от лидерите на страните членки в Европейския парламент, но това е по-скоро формалност. Очаква се финансовите министри на ЕС да подпишат присъединяването през юли. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай