Комисар Фюле препоръча на Сърбия цялостна реформа

Комисар Фюле препоръча на Сърбия цялостна реформа | StandartNews.com

Белград. Ключовата цел на Сърбия трябва да бъдат цялостни, а не формални реформи, заяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, предаде агенция "Фокус", цитирайки Радио Телевизия Сърбия (РТС).

Комисар Фюле е на двудневно работно посещение в западната ни съседка, по време на което ще се срещне с президента Томислав Николич. Предвидено е да се състоят първите технически разговори Сърбия-ЕК в рамките на предприсъединителните преговори.

На специално заседание на сръбския парламент Щефан Фюле заяви, че ключовата цел на Сърбия е пълната и достоверна, а не формална реформа. Той подчерта, че Сърбия е отворила нова фаза в отношенията с Европейския съюз. Той нарече процеса на интеграция "конкретен и осезаем".

"Сърбия трябва да направи стъпка към по-видимо и по-стабилно подобряване на отношенията с Косово. Това е труден, но необходим процес, за да има стабилност в региона, който ще отвори нови възможности за всички хора, които живеят тук", каза Фюле.

Европейският комисар по разширяването заяви в Белград, че въпросът за нормализирането на отношенията между Белград и Прищина е предложен за разглеждане в глава 35, която би била отворена от началото до края на преговорите със Сърбия. На това сръбският премиер Ивица Дачич отговори, че ЕС знае, че Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово.

Фюле представи в Белград и проект за графика на реформите, които Сърбия е извършила, и тези, които ще започне на 1 септември и ще продължи вероятно до юни 2015 г.

По време на срещите си еврокомисарят е заявил, че Сърбия трябва да назначи главен преговарящ и да постави европейския въпрос начело на дневния ред. Той подчертал, че е необходимо да се изпълняват споразуменията и всичко, което е договорено в диалога с Прищина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай