Коалицията в Гърция се разпадна

Ябълката на раздора е решението на премиера Андонис Самарас за закриване на държавната телевизия ERT

Коалицията в Гърция се разпадна | StandartNews.com

Атина. Гръцката Демократична левица (DIMAR), която е най-малкия партньор в трипартийното правителство в Атина, реши да изтегли министрите от кабинета и свали подкрепата си от премиера Андонис Самарас.

След продължително заседание на депутатите от партията и разнообразие на мнения надделя това, че левицата трябва да се оттегли. Преди това партията преговаря и с другите коалиционни партньори – ПАСОК и „Нова демокрация", но не успяха да стигнат до единно мнение.

Ябълката на раздора е закриването на държавната телевизия ERT отпреди десетина дни, което предизвика поредните масови протести в затъналата в кризата държава и доведе до общонационална стачка на журналистите. Впоследствие съдът разпореди телевизията временно да поднови излъчването.

„Въз основа на развитието на ситуацията и политиката на премиера, Демократичната левица реши да изтегли министрите и зам.-министрите си от правителството", съобщи депутат от ръководството на партията пред Ройтерс.

Демократичната левица има двама министри и двама зам.-министри в кабинета на Самарас. Предстои партията да вземе решение и дали да продължи подкрепата си за управлението в парламента. Ако обаче го оттегли, останалите две управляващи сили ще имат мнозинство само с три места над границата.

От левицата обявиха, че премиерът Самарас не се е консултирал с партньорите си за закриването на ERT. Телевизията беше затворена в отрицателно кратки срокове, а над двете хиляди заети в нея – уволнени с обяснението, че това ще спести пари на бюджета и с обещанието, че на нейно място ще бъде създадена нова, по-малка обществена телевизия.

Оттеглянето на Демократичната левица от правителството допълнително ще налее бензин в огъня на политическата нестабилност и ще разклати способностите на Гърция да овладее дълговата криза, в която се намира, коментира Би Би Си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай