Петък,

Коалицията в Гърция се разпадна

От: Failed to load user -
2514
Коалицията в Гърция се разпадна
A
A
A

Атина. Гръцката Демократична левица (DIMAR), която е най-малкия партньор в трипартийното правителство в Атина, реши да изтегли министрите от кабинета и свали подкрепата си от премиера Андонис Самарас.

След продължително заседание на депутатите от партията и разнообразие на мнения надделя това, че левицата трябва да се оттегли. Преди това партията преговаря и с другите коалиционни партньори – ПАСОК и „Нова демокрация", но не успяха да стигнат до единно мнение.

Ябълката на раздора е закриването на държавната телевизия ERT отпреди десетина дни, което предизвика поредните масови протести в затъналата в кризата държава и доведе до общонационална стачка на журналистите. Впоследствие съдът разпореди телевизията временно да поднови излъчването.

„Въз основа на развитието на ситуацията и политиката на премиера, Демократичната левица реши да изтегли министрите и зам.-министрите си от правителството", съобщи депутат от ръководството на партията пред Ройтерс.

Демократичната левица има двама министри и двама зам.-министри в кабинета на Самарас. Предстои партията да вземе решение и дали да продължи подкрепата си за управлението в парламента. Ако обаче го оттегли, останалите две управляващи сили ще имат мнозинство само с три места над границата.

От левицата обявиха, че премиерът Самарас не се е консултирал с партньорите си за закриването на ERT. Телевизията беше затворена в отрицателно кратки срокове, а над двете хиляди заети в нея – уволнени с обяснението, че това ще спести пари на бюджета и с обещанието, че на нейно място ще бъде създадена нова, по-малка обществена телевизия.

Оттеглянето на Демократичната левица от правителството допълнително ще налее бензин в огъня на политическата нестабилност и ще разклати способностите на Гърция да овладее дълговата криза, в която се намира, коментира Би Би Си.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички