Събота,

Кметът на Монтана: Брюксел е залят от гости

От: Failed to load user -
3441
Кметът на Монтана: Брюксел е залят от гости
A
A
A

Монтана. Брюксел е залят от гости заради дните на отворените врати на ЕС, каза ден след завръщането си от европейската столица кметът на Монтана Златко Живков. Влизането в сградите на съюза е много трудно заради стълпотворението. По същата причина хотелите са вдигнали двойно и тройно цената на нощувките. В Брюксел се спеше за 140 евро, а сега за 215, 390 и дори за 500 евро за вечер, оплака се кметът.

В белгийската столица Златко Живков участва в 103-тата сесия на Комитета на регионите и е ръководил заседанията на една от комисиите. На сесията бил дискутиран бюджетът на съюза за новия програмен период. Станало ясно, че България е една от 6-те страни-членки на съюза, в която 60% от публичните финанси се формират от европейските фондове.

Бюджетът на следващия програмен период е по-малък от този на сегашния, станало ясно на заседанието. Освен намалението от 34 милиарда евро, за разплащане от сегашния период остават още 225 милиарда. Най-проблемни са плащанията по проектите от т.н. кохезионна политика и по програмата за развитие на селските райони. Било дискутирано и развитието на градските и селските райони. 82 % от населението на ЕС живее в градовете. Общини като Монтана са ощетени, тъй като не могат да ползват финансиране от програмата за развитие на селските райони, макар да има в състава си 23 села. Окончателно бюджетът на съюза ще бъде приет на следващата сесия в края на ноември.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията