Кипърският план става модел за закъсалите в ЕС

Кипърският план става модел за закъсалите в ЕС | StandartNews.com

Никозия. Международният институт за финанси предупреди, че кипърският спасителен план, който засегна вложителите, вероятно ще стане модел за справяне с подобни проблеми и другаде в Европа. Институтът определи кипърския подход като много отчетлива промяна в стратегията от по-рано в кризата в еврозоната.


"Предстои да се разбере дали това желание тежестта за финансовата подкрепа за банковия сектор да премине към банковите кредитори е нов подход, който ще бъде прилаган в еврозоната, или е единично решение, което ще се прилага само в много специалния кипърски случай", посочи още институтът.


Късно в неделя Кипър успя да постигне сделка в последния момент с международните си кредитори за отпускане на помощ от 10 млрд. евро, с които трябва да бъде спасена финансовата система на острова.
Според условията на споразумението депозитите под 100 хил. евро ще бъдат гарантирани, но на вложителите с по-големи суми в двете най-големи банки в страната ще бъде наложен данък, а втората по големина банка в страната ще бъде затворена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай