Кипър спасен, засега

Еврогрупата одобри споразумението за заем за страната

Кипър спасен, засега | StandartNews.com

Брюксел. Споразумението за отпускането на 10 млрд. евро спасителен заем на Кипър, в замяна на значително реструктуриране на двете най-големи банкови групи на острова, в последния момент получи одобрението на финансовите министри от еврозоната, предаде АФП.

Окончателното одобрение беше получено след 12-часов маратон от преговори на президента Никос Анастасиадис с лидерите на ЕС, ЕЦБ, МВФ и еврозоната.  Кипърският лидер заяви, че той е „доволен”.

Еднократното облагане на депозитите от над 100 000 евро в най-голямата банка в Кипър, „Бенк ъф Сайпрес”, ще бъде в размер на 30%, съобщава агенция КНА, позовавайки се на източник от правителството, след извънредната среща на Еврогрупата тази нощ.

Облагането няма да засегне депозитите под 100 000 евро, които са гарантирани в съответствие с европейското законодателство.

Изплащането на първия транш от спасителния кредит за Кипър ще стане най-рано след около два месеца, каза директорът на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг, след приемането на споразумението за пакета с икономическа помощ за Кипър, предаде РИА Новости.

„Ние трябва да се в състояние да направим първия транш в началото на май”, каза той.
Дотогава финансистите трябва да определят техническите детайли по изплащането на транша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай