Кипър намалява цените на тока

Страната се подготвя за очаквания утре щурм над банковите клонове

Кипър намалява цените на тока  | StandartNews.com

Никозия. В опит да насърчи пострадалата от банковата криза в страната икономика кипърският регулаторен орган реши да намали цената на електричеството, предаде Cyprus Mail.


Кипърският доставчик на електричество Electricity of Cyprus ще намали цените с 3% допълнително към предвиденото вече намаление с 5,75 на сто, което трябва да влезе в сила от 1 април, обяви министърът на търговията и промишлеността Георгиос Лакотрипис.


Решението е взето на среща в президентския дворец с всички страни, участващи в сектора на енергетиката. Говорителят на правителството Христос Стилианидис спомена по-рано за това намаление на цената на електричеството, пояснявайки, че такава мярка е много важна в този момент, тъй като може да даде глътка въздух на икономиката.


Цените на електричеството в Кипър са сред най-високите в Европа, показва данни на Евростат. Ройтерс припомня, че през юли 2011 г. страната  преживя масово прекъсване на електрозахранването след експлозия на боеприпаси, складирани във военноморска база на острова. Експлозията унищожи най-голямата електроцентрала в Кипър и причини смъртта на 13 души. Електроцентралата произвеждаше 60 на сто от  електричеството в страната. След аварията в сметките за електричество за покриване на част от щетите бяха включени допълнителни такси.
Междувременно властите на страната се подготвят за очаквания утре щурм в банковите клонове. Преди финансовите институции да отворят врати в четвъртък за първи път от средата на март, страната работи над контрола и ограниченията върху движението на капитали. С това трябва да се предотврати възможността разочаровани клиенти на банките да започнат да теглят големи суми от сметките си.

Протестите на населението срещу суровите изисквания на международните донори се засилват всеки изминал ден. Гражданите се опасяват не само за спестяванията си, но също така и за работните си места.
И докато кипърците протестират по улиците на Никозия и други големи градове, а охранителните и инкасо фирмите тренират за отварянето на банките, редица европейски лидери обясняват, че сделката за помощта е предотвратила хаотичен банкрут на страната, който би изхвърлил Кипър от еврозоната.

"Банките ще бъдат отворени в четвъртък", потвърди кипърският министър на финансите Михаилис Сарис. "Ние ще изберем най-добрия начин да ограничим вероятността големи суми пари да изчезнат", категоричен бе той.
В същото време ще бъде ограничено отрицателното въздействие върху компаниите, които и без това страдат от изпадналата в рецесия икономика. Според данни на Кипърската търговска камара вътрешните за страната транзакции няма да бъдат засегнати. Ограниченията няма да действат в страната, заяви преди официалното представяне на ограниченията Фитияс Пелидис, председател на камарата. За банкови преводи в чужбина и тегления обаче ще бъдат наложени ограничения.

Според финансовата агенция Dow Jones властите в Кипър са договорили много строги ограничения върху операциите във финансовия сектор на страната. Те влизат в сила от полунощ срещу четвъртък и ще действат засега само 7 дни. При пътуване извън страната ще може да се изнасят до 3000 евро на човек на пътуване, независимо от валутата. За кипърски студенти в чужбина ще бъдат позволени преводи на не повече от 10 000 евро на тримесечие.

Мерките включват лимит от 5000 евро на банкова кредитна/дебитна карта месечно, съобщава в акаунта си в платформата за кратки съобщения Twitter кореспондентът на Wall Street Journal Ефтимия Ефтимиу. Дневен лимит върху тегленето от банкомати няма да има, защото такъв вече действа. Собствениците на срочни депозити обаче няма да могат да теглят пари от сметките си, преди да е изтекъл договореният със съответната банка срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай