Камерън затяга облагите за имигранти напук на ЕС

Камерън затяга облагите за имигранти напук на ЕС | StandartNews.com

Лондон. Британският премиер Дейвид Камерън е решен да ограничи социалните придобивки за имигрантите в противоречие с правилата на Европейския съюз, съобщиха британските медии. Имигрантите ще трябва да доказват, че пребивават постоянно във Великобритания от минимум една година, за да могат да ползват социалната система. Досега този срок беше 3 месеца. Също така ще отпаднат или ще бъдат ограничени детските надбавки, данъчните облекчения за семействата с деца, както и помощта, която държавата оказва на безработните в тяхната първа година на активно търсене на работа. Всички тези рестрикции са с цел да бъдат "обезкуражени" гражданите на България и Румъния масово да търсят щастието си на Острова след Нова година.

Обмисляните от Камерън мерки представляват дискриминация по отношение на граждани на Европейския съюз и на "Даунинг Стрийт" 10 се готвят за разгорещен спор с Брюксел. Европейската комисия вече съди Великобритания за "допълнителни тестове", налагани на имигрантите, за да се класират за социални плащания. 

В разгара на обществените вълнения по повод отварянето на трудовия пазар за българи и румънци от 1 януари 2014 г., Камерън предпочита да последва настроенията на своя народ и да се отдалечи още от общите ценности на съюза. През 2017 г. в Обединеното кралство ще се проведе референдум за членството в ЕС. Скорошно проучване на общественото мнение, проведено от кабинета, показа, че въпросът с "новите имигранти" е номер едно сред темите, които хората искат да бъдат предоговорени с Брюксел. Затягането на границата получи 30% повече гласове от следващите два въпроса в класацията - човешките права и разширяването на търговията извън ЕС. 

Дейвид Камерън все още не е обяснил как смята да защити идеите си, така че страната му да не бъде санкционирана от Европейския съюз. Той е поел обещание строго да ограничи "социалния туризъм" и ще разкрие подробности от стратегията си през идната седмица, съобщиха от "Даунинг Стрийт". Според източник на "Дейли мейл" Камерън получава подкрепа по въпроса от европейски страни като  Германия, Дания и Испания, които също изразяват притеснения от предполагаемия поток източноевропейски имигранти след Нова година. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай