Калфин: Кандидатите за еврокомисари да се готвят за бюджета

Калфин: Кандидатите за еврокомисари да се готвят за бюджета | StandartNews.com

Брюксел. Кандидатите за председател на Европейската комисия и за еврокомисари трябва добре да се подготвят за бюджета на ЕС преди изслушванията си пред Европейския парламент, защото визията им за европейските разходи ще е от значение за одобрението им. Това заяви Ивайло Калфин пред студенти от Свободния университет на Брюксел, които го поканиха да дебатира с представители на Европейската комисия и Съвета сделката за дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г.

Според Калфин, който беше докладчик на Европейския парламент по бюджета до 2020 г., бюджетът ще бъде важна част от „изпита за комисари", тъй като от Европейската комисия се очаква през 2016 г. да започне ревизия на бюджета, за да преразгледа по-прецизно разпределението на средствата и приоритетите след като ЕС се съвземе от рецесията и високата безработица.

„Убеден съм, че европейският бюджет е много добър инструмент да помогне на държавите-членки да излязат от кризата, защото е инвестиционен и може да привлича допълнителни средства. Ако смятаме, че инвестициите са начинът за излизане от кризата, европейският бюджет е инструментът, с който може да се постигне това", заяви Калфин на дебата. 94% от бюджета се връща в страните членки под формата на различни политики и се управлява от тях.

Отговаряйки на въпроса дали договорката за общите разходи на ЕС до 2020 г. е сериозна реформа или потвърждение на статуквото, Калфин добави, той е по-модерен, но „все още сме далеч от бюджета, от който се нуждаем".

Като постижения на преговорите Калфин изтъкна освен механизма за прехвърляне на средства, предсрочното изплащане за 2 г. на парите за младежка безработица, за студентски обмен, за научни изследвания и малки и средни предприятия. Той напомни договорената ревизия на бюджета през 2016 г., както и създаването на работна група, която ще търси начини за увеличаване на собствените приходи на бюджета. Сега той се пълни 90 на сто от вноските на страните членки. След плюсовете на бюджета е и облекчаването на условията за кандидатстване по проекти по основните европейски политики.

Европейският парламент одобри миналата седмица бюджет на ЕС от 960 млрд. евро за следващите 7 г., който е с 3,5% по-малък от досегашния. Според Калфин обаче, благодарение на предложения от парламента механизъм за прехвърляне на непохарчените пари от една година в друга, получателите на евросредства, ще могат да разчитат на приблизително същите плащания.

Номинираните за членове на Европейската комисия се явяват на изслушвания пред ресорните комисии на Европейския парламент преди да бъдат одобрени от пленума на парламента заедно с председателя на Комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай