Вторник,

Италия опразва затворите

От: Failed to load user -
6059
Италия опразва затворите
A
A
A

Рим. Италианският Сенат даде окончателна зелена светлина на закон за намаляване на затворниците в страната, за да се облекчи хроничният проблем с пренаселените италиански затвори.

Законът, приет със 195 гласа "за" и 57 "против", предвижда премахване на предварителния арест за престъпления, за които максималната присъда не превишава пет години затвор. Но той се запазва за незаконно финансиране на политически партии.

Депутатите отмениха и автоматичните разпоредби, които до момента изключваха възможността рецидивистите да бъдат поставяни под домашен арест или да бъдат предсрочно освобождавани.

Законът предвижда също намаляване на присъдата затвор. Тя ще може да бъде намалена още от началото на изтърпяването й, а не в края както досега. Така, когато предвиденото наказание е под три години затвор или под четири години за бременните жени или тежко болните, изпълнението на присъдата може да бъде замразено.

"Това не е мярка за опразване на затворите, съвсем не, тя просто цели да предотврати влизането в затвора на 3000-4000 души, които не будят обществено безпокойство", заяви министърката на правосъдието Ана Мария Канчелиери, представяйки указа през юни.

В началото на януари Италия беше осъдена от Европейския съд по правата на човека по няколко дела на затворници, които се оплакваха от условията на задържането си заради "структурен проблем" с пренаселването на затворите.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички