Италия опразва затворите

Нов закон облекчава правилата за задържане, решетки само за тежки престъпления

Италия опразва затворите | StandartNews.com

Рим. Италианският Сенат даде окончателна зелена светлина на закон за намаляване на затворниците в страната, за да се облекчи хроничният проблем с пренаселените италиански затвори.

Законът, приет със 195 гласа "за" и 57 "против", предвижда премахване на предварителния арест за престъпления, за които максималната присъда не превишава пет години затвор. Но той се запазва за незаконно финансиране на политически партии.

Депутатите отмениха и автоматичните разпоредби, които до момента изключваха възможността рецидивистите да бъдат поставяни под домашен арест или да бъдат предсрочно освобождавани.

Законът предвижда също намаляване на присъдата затвор. Тя ще може да бъде намалена още от началото на изтърпяването й, а не в края както досега. Така, когато предвиденото наказание е под три години затвор или под четири години за бременните жени или тежко болните, изпълнението на присъдата може да бъде замразено.

"Това не е мярка за опразване на затворите, съвсем не, тя просто цели да предотврати влизането в затвора на 3000-4000 души, които не будят обществено безпокойство", заяви министърката на правосъдието Ана Мария Канчелиери, представяйки указа през юни.

В началото на януари Италия беше осъдена от Европейския съд по правата на човека по няколко дела на затворници, които се оплакваха от условията на задържането си заради "структурен проблем" с пренаселването на затворите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай