Понеделник,

Исландия спира преговорите с ЕС

От: Failed to load user -
Исландия спира преговорите с ЕС
A
A
A

Рейкявик. Исландия спира за неопределено време преговорите за членство с Европейския съюз. Новината бе потвърдена от външния министър на страната Гюннар Браги Свейнсон. Решението идва след предизборното обещание, което бе направено по-рано тази година.

"Разпуснахме работната група и преговорните екипи и няма да има никакви други срещи", каза Свейнсон пред парламента.

Евроскептичната дясноцентристка коалиция спечели изборите през април, а предизборната програма включваше и слагане край на преговорите за влизане в ЕС.

"Правителството се споразумя по този въпрос. Процесът е прекратен. Но нищо не е окончателно. Ще подобрим комуникациите и ще заздравим връзките с ЕС, без обаче действително да се включваме в Съюза", коментира още външният министър на Исландия.

Обществените нагласи в страната са преобладаващо срещу влизането в ЕС, като рибарството е основно препятствие в преговорите, пише още globalpost.

В края на август стана ясно, че според юристите Рейкявик вече не е обвързан със задължението да продължи преговорите за влизане в ЕС, за което гласува парламентът през 2009 г. "Като се има предвид това, министърът на външните работи обмисля възможността за разпускане на комитета по преговорите", обявиха от министерството.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички