Инвестираме в сгради, за да пестят енергия

Инвестираме в сгради, за да пестят енергия | StandartNews.com

3% от публичните сгради с площ над 500 квадрата ще трябва да бъдат ремонтирани, така че да са енергийно по-ефективни. Това трябва да се случи във всички европейски държави през следващия програмен период 2014-2020 г. Като следващи в плана за обновяване са държавните и общински сгради с площ до 250 кв. м.

Мерките са залегнали в евродиректива, която ЕС прие преди година. Евросъюзът обаче счита, че планираното до момента в областта на енергийната ефективност няма да е достатъчно, за да се изпълнят целите на Брюксел за намаляване на потреблението на ток на Стария континент с 20% до 2020 г. Затова в Брюксел вече се чуват призиви за приемане на нови правила до 2050 г., които да гарантират, че потреблението на ток ще се намали драстично през следващите десетилетия.

Новата цел, която се обсъжда в момента, е да се намали с 80% потреблението на енергия на сградите към 2050 г. спрямо 2010 г., съобщава EurActiv.com. В момента потреблението на енергия от сградите в Европа е 40% от цялото крайно потребление на енергия. Едни нови правила за намаляване потреблението на ток от сградите може да срещнат отпора на някои страни от ЕС, за които енергийната ефективност не е приоритет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай