Хизбулла не се впечатлява от заплахите на ЕС

Хизбулла не се впечатлява от заплахите на ЕС | StandartNews.com

Европейският съюз ще направи голяма грешка, ако обяви „Хизбулла" за терористична организация, предупреди заместник-ръководителят на ливанското шиитско движение шейх Наим Касем, цитиран от АП.

„Хизбулла" не се впечатлява от подобни заплахи, подчерта той в интервю за ливанска телевизия.

Изявлението бе направено в петък, дни след като Великобритания внесе официално искане за включването на шиитското движение в европейския списък с терористичните организации. Франция и Германия вече се изказаха в подкрепа на искането.

Причина за позициите на европейските страни е подкрепата на „Хизбулла" за режима на президента Башар Асад в Сирия. Дебатът около обявяването на военното й крило за терористична организация се разрази след атентата в Бургас на 18 юли миналата година, както и след обявяването на обоснованото предположение за съпричастност на „Хизбулла" към акта, декларирано през февруари 2013 г. от тогавашния външен министър Цветан Цветанов.

Междувременно, стана ясно, че въпросът дали въоръженото крило на „Хизбулла" да бъде включено в списъка на терористичните организации не е в дневния ред на предстоящия в понеделник в Брюксел Съвет по външни отношения, предаде БНР. В него ще участва и служебният премиер Марин Райков.

Дипломати в белгийската столица съобщиха, че не изключват неформални разговори по темата, но сега основните дискусии ще бъдат в специалната работна група с експерти от страните-членки. Тя ще заседава на 4-и юни в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай