Границите паднаха

9 страни отвориха врати за българи

Границите паднаха | StandartNews.com

София. Край на ограниченията за българи в Европейския съюз. От 1 януари вече можем да се възползваме от всички права като граждани на ЕС, записани в Договора за присъединяване от 2007 г. В същото време пада ветото за купуване на българска земя от чужденци от държави членки на общността. През 2014 г. над 18 000 българи получават шанс да се пенсионират заради замразяването на възрастта и годините за стаж. Вдига се най-високият осигурителен праг, майките с две деца ще получават по-големи помощи.

Европейският съюз вече е напълно отворен за българите. На 1 януари паднаха и последните ограничения за пазара на труда, налагани от 9 страни. Австрия, Белгия, Франция, Великобритания, Германия, Люксембург, Малта, Холандия и Испания бяха държавите, които решиха да наложат временни ограничения за работа на българи и румънци след присъединяването. Те бяха под различна форма - изискване на специално разрешително за работа в дадена държава, ограничен списък с професии, за които българите могат да кандидатстват, и др. Според европейските договори този режим може да продължи не повече от 7 години. Така от първия ден на 2014 г. българите могат да кандидатстват за всяко работно място, обявено в рамките на целия ЕС. Правото на ЕС забранява всякаква дискриминация с оглед на гражданството.

Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и включването Ласло Андор приветства падането на границите. Той припомни, че българите и румънците вече могат да работят свободно в повечето от държавите членки, като 3 млн. от тях вече живеят в други европейски страни. "Малко вероятно е да има голямо увеличение (на имигрантския поток) след края на последните ограничения", коментира той по повод страховете на някои страни като Великобритания. Андор припомня, че пристигащите да работят често запълват липси на местните пазари на труд, плащат данъци и като цяло допринасят за икономиката на приемащата страна.

Очаква се най-привлекателните страни за българските и румънските работници да са Великобритания и Германия. Там има страх от масова миграция с цел възползване от щедрите социални системи. Заради това Великобритания ще посрещне новодошлите българи с някои нови ограничения, засягащи достъпа до социалната система. Те няма да имат право да искат помощи за безработица в първите три месеца след пристигането си, а обезщетенията им ще бъдат спирани след 6 месеца, ако не покажат, че имат реален шанс да си намерят работа.

Депутат посрещна румънците в Лондон

Британският депутат от Лейбъристката партия Кийт Ваз посрещна лично първия самолет с румънци, който кацна в Лондон на 1 януари, съобщава в. "Дейли мейл".

През декември той се зарече, че сутринта на 1 януари 2014 г. ще бъде на летището в Лутън, за да брои колко румънци ще дойдат във Великобритания след отпадането на трудовите ограничения. Той изпълни обещанието си, но констатира, че няма доказателства за мигранти, които са се разбързали да дойдат във Великобритания и са разграбили самолетните билети. Парламентаристът заяви, че повечето от хората, с които е разговарял, вече работят във Великобритания и се връщат обратно след престой в родината си за празниците. Ваз поговори с пристигащите и дори почерпи с кафе някои от тях.

Българите не отлетяха на запад

Въпреки отпадането на ограниченията за работа в първия ден на новата година от летище София не излетя нито един самолет за Виена, Брюксел, Амстердам, Милано и много други дестинации. За сметка на това в сряда вечер аеропортът изпрати 3 чартъра с туристи, които ще удължат почивката си в Париж, Валенсия и Палма де Майорка. Последният чартър с руснаци, празнували у нас, излетя за Шереметиево в 22,50 часа.

И на международната автогара "Сердика" в София не бе забелязано никакво нарастване на пътуванията към страните, които свалиха мораториума за работа на българи. Нещо повече - и на трите телефона за информация, публикувани в сайта на автогарата, никой не отговаряше.

Нямаме никакви допълнителни автобуси към Европа, не очаквам нарастване на пътуванията, коментира за "Стандарт" Миролюб Столарски, собственик на най-големия автобусен превозвач "Карат-С". Честно казано, не вярвам да има ръст на пътуванията към Австрия, Белгия, Франция и другите страни, свалили мораториума, допълни Столарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай