Гладна стачка срещу добива на шистов газ в Румъния

Гладна стачка срещу добива на шистов газ в Румъния | StandartNews.com

Пунгещи. Деветнайсет румънци - 5 екоактивисти и 14 жители на румънската община Пунгещи обявиха гладна стачка на Бъдни вечер в знак на протест срещу експлоатацията на шистов газ в областта, където американската компания „Шеврон" иска да монтира първа сонда за проучвания, съобщава агенция „Медиафакс". Те обявиха, че ще протестират докато „Шеврон" не се откаже от плановете си за проучване и добив на шистов газ в зоната.

Активистите също така държат да бъде отменена забраната за движение по окръжния път между селищата Силищя и Пунгещи, която бе въведена началото на декември от жандармерията, вследствие на сблъсъци между протестиращи срещу шистовия газ и силите на реда.

Двама от гладуващите, на 59 и на 80 години, са се почувствали зле вчера и се е наложила намесата на Спешна медицинска помощ. Други шестима от стачкуващите се предадоха на глада и са се отказали от тази форма на протест. Останалите 13 души продължават гладната стачка в импровизиран лагер на изхода на Силищя.

Около 400 души се събраха на протест срещу намеренията на "Шеврон" на 7 декември в района на Пунгещи. След инциденти между протестиращи и полиция, жандармерията обяви района за „специална зона за сигурност" и наложи ограничения на движението на участък от окръжния път.

Срещу 37 активисти от тогавашнитя стачни действия са заведени дела за разрушаване на оградата около платформата на „Шеврон" и нападения срещу жандармеристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай