Германия поиска строга политика срещу имигрантите

Германия поиска строга политика срещу имигрантите | StandartNews.com

Берлин. Германия възрази на изявленията на Европейската комисия, според които увеличаването на потока на имигранти от България и Румъния няма да представлява тежест за германската социална система, а ще допринесе за благосъстоянието на страната, пише германският в. Франкфуртер алгемайне цайтунг.

Ханс-Петер Ул, депутат от германския Бундестаг, определи становището на ЕК като „нагло отричане на реалността" и „лекомислие във висша степен", като допълни, че „някои еврокомисари са толкова далеч от реалността, колкото е Луната от Земята".

Еврокомисията е на мнение, че няма данни за вълна на социално слаби имигранти в ЕС. В проучване, поръчано от европейската институция, се посочва, че 80% от неработещите имигранти живеят в домакинства, в които поне един от членовете работи.

По-рано еврокомисарят по социалните въпроси Ласло Андор заяви, че по-голямата част от румънските и българските допринасят за растежа на Германия.

Високопоставени служители на германската администрация реагираха остро на тези изказвания и изтъкнаха трудностите, пред които са изправени германските градове вследствие на имигрантския наплив от България и Румъния. Дискутират се и сериозните предизвикателства, с които се сблъскват социалната и здравноосигурителната система.

"Ние сме изправени пред едно явление, при което десетки хиляди хора от Румъния и България са пристигнали в Германия и са се концентрирали в няколко градове и квартали", изтъкна министърът на труда и интеграцията на провинция Северен Рейн-Вестфалия Гунтрам Шнайдер, като подчерта че поради липса на умения много от новодошлите нямат големи шансове на пазара на труда. А когато те поискат помощи, пътуването им към Германия може да бъде определено като имиграция в социалната система.

"Градове като Кьолн, Дортмунд и Хам вече са изправени пред големи проблеми. Само Дуисбург очаква през следващата година допълнителни социални разходи в размер на 15 милиона евро", изтъкна Шнайдер, като същевременно припомни, че половината от имигрантите от Румъния и България са висококвалифицирани, но останалите 50 процента не са, като голяма част от тези хора са неграмотни.

Министърът на вътрешните работи на Германия Ханс-Петер Фридрих поиска да бъдат предотвратени злоупотребите с правото на свободно движение, и призова да се въведе забрана за повторно влизане в страната, пише германското издание Фокус. Фридрих призова Европейската комисия да покаже твърдост по въпроса за наплива на бедни имигранти, предимно от България и Румъния, за да бъдат защитени градовете и общините.

Нарастването на броя на злоупотребите с правото на свободно движение причинява проблеми на все повече градове и общини в Германия", заяви Фридрих пред германския в. „Ди Велт" непосредствено преди разискванията на 28-те министри на вътрешните работи от ЕС в Люксембург, където този въпрос е на дневен ред.

Конкретно германският вътрешен министър поиска въвеждането на забрана за повторно влизане в страната за тези, които са били депортирани.

Фридрих изтъкна, че въведеното през 2004г. свободно движение дава право в Германия да пристигат само онези, които искат да учат, да работят и да плащат данъците си. Министърът допълни, че който иска да се възползва от социалната система, не бива да се позовава на това право.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг отправи остри критики към германския министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих във връзка с изказванията му по въпроса за социално слабите имигранти, пише германското списание Билд.

По-рано Фридрих поиска от ЕС по-твърд подход спрямо имигрантите от Източна Европа.

"Не може да се злоупотребява с правото на свободно придвижване в случаи, когато хора се преместват в определени държави, само за да получават по-високи социални помощи", изтъкна германският министър.

Във връзка с изявлението на Фридрих, Рединг подчерта, че когато човек говори за правото на свободно придвижване на европейски граждани, трябва да се позовава на реални аргументи.

Причина за дебатите станаха оплакванията на германските общини от нарастващия брой български и румънски имигранти. Еврокомисията постави под въпрос твърдението, че имигрантите натоварват социалната система на западната държава.

"Ние виждаме, че има много малък брой граждани на ЕС, които идват в Германия и получават социални помощи. В този случай малък проблем изглежда се възприема като нещо голямо", подчерта Рединг.

Броят на имигрантите, които пристигат в германския град Херне, се е увеличил рязко през последните месеци, пише германският в. Вестдойче алгемайне цайтунг. Това важи както за европейски граждани от България и Румъния, така и за бежанци. Въпреки това, от гледна точка на града няма причина да се бие аларма.

Към 1 октомври в трите общински убежища са живели 209 бежанци. За сравнение, през март тази година там е имало едва 148 бежанци. Горната граница е за 260 души. Въпреки че тази границата наближава, в момента общината не вижда нужда от действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай