Вторник,

Германия отбеляза погрома над евреите от 1938

От: Failed to load user -
2934
Германия отбеляза погрома над евреите от 1938
A
A
A

Берлин. Германия отбеляза в събота 75-та годишнина от Кристалната нощ, нацисткия погром срещу евреите, с тържествени церемонии и трогателни и иновативни почити на жертвите.

Вместо провеждане на едно централно събитие, Германия тази година стана сцена на по-малки чествания през уикенда, включително забележителните художествени проекти, Twitter инициативи и мълчаливи бдения, предаде AFP.

Атаките на 9 и 10 ноември 1938 г. са насочени срещу еврейското население на Австрия и Германия. Нацистките банди ограбват еврейски обекти на цялата територия на обединените тогава държави, опожаряват синагоги и арестуват около 30 000 евреи с цел депортиране в концентрационните лагери.

Най-малко 90 евреи са били убити по време на насилието, известно още като "Нощта на счупените стъкла", която според историците възвестява началото на програмата на нацистите да унищожат евреите в Европа.

Берлинчани и туристи през деня изчистиха около 5000-те​ мемориала за евреите в техните квартали. Това са предимно малки табелки с имената на жертвите на Холокоста, вградени в улицата пред последния им известен адрес, заедно с датите на раждане и факти за тяхното депортиране.

"Това е тъжно за мен, много, много тъжно", каза Тамар Майер, израелка, чието семейство е избягало от Виена след като техният бизнес е бил разрушен по време на Кристалната нощ, докато почистваше една от табелките.

"Мисля за всички тези хора, които не знаеха какво се случва ... Това е просто ужасно. И затова е много важно да се помни."

Междувременно около 120 търговци на дребно в Берлин облепиха витрините на магазините си с назъбени модели на счупено стъкло в знак на погрома срещу еврейски търговци.

В много градове германци участваха в бдение на свещи, изслушваха спомените на оцелели евреи и се събираха на еврейски гробища за отдаване почит към паметта на жертвите от Кристалната нощ.

"Това е събитие, което унизи евреите по невероятен начин. Тогава бе достигнато дъното в германската история", заяви канцлерът Ангела Меркел. "За жалост след това германската история се разви по още по-драматичен начин и доведе до Холокоста", добави Меркел и призова германците никога да не забравят миналото и "да проявяват гражданска смелост, за да не се толерира никаква форма на антисемитизъм".

Тази седмица беше оповестено изследване сред евреите относно анитесемитизма в Европа.

Много евреи в Европа смятат, че антисемитизмът се засилва, особено в интернет, показа проучване на Агенцията на ЕС за основните права, цитирано от Би Би Си.

Общо 66% от интервюираните 5847 евреи са на мнение, че антисемитизмът е проблем. Трима от всеки четирима (76%) смятат, че антисемитизмът се е засилил през последните пет години. Проучването е проведено през 2012 г. в осем държави, където живее около 90% от еврейското население в ЕС.

Анкетираните в Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Швеция и Великобритания са били помолени да изразят мнението и усещането си за антисемтиските тенденции и антисемитизма като проблем в ежедневието. Те са били попитани и за личните си преживявания и тревоги за тяхната сигурност и тази на семействата им.

В проучването се забелязва особено притеснение от антисемитизма онлайн. Около три четвърти от анкетираните смятат, че това е проблем, който се влошава. Британка на около 50 години, цитирана в проучването, казва, че е усетила повече антисемитски коментари, откакто влиза във Фейсбук, отколкото през целия си живот.

Двайсет и девет процента от запитаните са обмисляли да емигрират заради опасения за сигурността им, като процентът е особено висок в Унгария (48%), Франция (46%) и Белгия (40%). Един на всеки петима поне веднъж през живота си е ставал обект на антисемитски обиди и/или на физическо нападение в годината преди провеждането на анкетата.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички