Германия отбеляза погрома над евреите от 1938

Много евреи в Европа смятат, че антисемитизмът се засилва, особено в интернет

Германия отбеляза погрома над евреите от 1938 | StandartNews.com

Берлин. Германия отбеляза в събота 75-та годишнина от Кристалната нощ, нацисткия погром срещу евреите, с тържествени церемонии и трогателни и иновативни почити на жертвите.

Вместо провеждане на едно централно събитие, Германия тази година стана сцена на по-малки чествания през уикенда, включително забележителните художествени проекти, Twitter инициативи и мълчаливи бдения, предаде AFP.

Атаките на 9 и 10 ноември 1938 г. са насочени срещу еврейското население на Австрия и Германия. Нацистките банди ограбват еврейски обекти на цялата територия на обединените тогава държави, опожаряват синагоги и арестуват около 30 000 евреи с цел депортиране в концентрационните лагери.

Най-малко 90 евреи са били убити по време на насилието, известно още като "Нощта на счупените стъкла", която според историците възвестява началото на програмата на нацистите да унищожат евреите в Европа.

Берлинчани и туристи през деня изчистиха около 5000-те​ мемориала за евреите в техните квартали. Това са предимно малки табелки с имената на жертвите на Холокоста, вградени в улицата пред последния им известен адрес, заедно с датите на раждане и факти за тяхното депортиране.

"Това е тъжно за мен, много, много тъжно", каза Тамар Майер, израелка, чието семейство е избягало от Виена след като техният бизнес е бил разрушен по време на Кристалната нощ, докато почистваше една от табелките.

"Мисля за всички тези хора, които не знаеха какво се случва ... Това е просто ужасно. И затова е много важно да се помни."

Междувременно около 120 търговци на дребно в Берлин облепиха витрините на магазините си с назъбени модели на счупено стъкло в знак на погрома срещу еврейски търговци.

В много градове германци участваха в бдение на свещи, изслушваха спомените на оцелели евреи и се събираха на еврейски гробища за отдаване почит към паметта на жертвите от Кристалната нощ.

"Това е събитие, което унизи евреите по невероятен начин. Тогава бе достигнато дъното в германската история", заяви канцлерът Ангела Меркел. "За жалост след това германската история се разви по още по-драматичен начин и доведе до Холокоста", добави Меркел и призова германците никога да не забравят миналото и "да проявяват гражданска смелост, за да не се толерира никаква форма на антисемитизъм".

Тази седмица беше оповестено изследване сред евреите относно анитесемитизма в Европа.

Много евреи в Европа смятат, че антисемитизмът се засилва, особено в интернет, показа проучване на Агенцията на ЕС за основните права, цитирано от Би Би Си.

Общо 66% от интервюираните 5847 евреи са на мнение, че антисемитизмът е проблем. Трима от всеки четирима (76%) смятат, че антисемитизмът се е засилил през последните пет години. Проучването е проведено през 2012 г. в осем държави, където живее около 90% от еврейското население в ЕС.

Анкетираните в Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Швеция и Великобритания са били помолени да изразят мнението и усещането си за антисемтиските тенденции и антисемитизма като проблем в ежедневието. Те са били попитани и за личните си преживявания и тревоги за тяхната сигурност и тази на семействата им.

В проучването се забелязва особено притеснение от антисемитизма онлайн. Около три четвърти от анкетираните смятат, че това е проблем, който се влошава. Британка на около 50 години, цитирана в проучването, казва, че е усетила повече антисемитски коментари, откакто влиза във Фейсбук, отколкото през целия си живот.

Двайсет и девет процента от запитаните са обмисляли да емигрират заради опасения за сигурността им, като процентът е особено висок в Унгария (48%), Франция (46%) и Белгия (40%). Един на всеки петима поне веднъж през живота си е ставал обект на антисемитски обиди и/или на физическо нападение в годината преди провеждането на анкетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай