Гърция продава железниците

Гърция продава железниците | StandartNews.com

Атина. Гърция започва процедура за приватизацията на железопътната компания ТrainОSE. Раздържавяването трябва да бъде завършено до началото на 2014 г. след търг, които се очаква да приключи до края на юни тази година, предаде АFP.

Министърът на развитието в южната ни съседка Костас Хацидакис оповести в комюнике прехвърлянето на акции на 100 процента държавната TrainOSE, на Гръцката агенция за приватизация HRADF. Той допълни, че след дълга процедура за оздравяване компанията е реализирала за първи път малка печалба през 2012 г. „Търгът трябва да бъде организиран до края на юни, според изискваните срокове в последната Пътна карта за строги икономии, предписани на задлъжнялата страна от нейните кредитори от ЕС и МВФ”, подчерта директорът на приватизационната агенция Йоанис Емирис. „Надяваме се да завършим тази много важна приватизация до края на годината или в началото на следващата година”, допълни още той.

Гръцкото правителство съобщи, че китайци и французи са проявили интерес към ТrainОSE, която е една от перлите сред предназначените за приватизация гръцки компании. Управляващите планират също така да постигнат напредък в приватизацията на друг бивш филиал на жп дружеството – компанията за поддръжка ROSCO.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай