Гърция поема ЕС

Гърция поема ЕС | StandartNews.com

Брюксел. Не смятам, че това председателство може да е толкова спокойно като другите, смята Джолт Дарваш, икономист от института Брюгел в Брюксел, по повод поемането на ръководството на ЕС от Гърция. На Гърция ще й бъде много трудно заради нейните собствени проблеми... и заради наближаващите избори за Европейски парламент, добавя той.

Евроскептиците от всички цветове, използвайки като попътен вятър социалните щети, причинени от кризата, имат големи шансове да отбележат напредък на изборите от 22 до 25 май в ЕС, првадде АФП.

Според допитване на института ИФОП от октомври най-много избиратели във Франция възнамеряват да гласуват за Националния фронт.

В Гърция лявата радикална партия Сириза, която иска да получи от кредиторите на страната – ЕЦБ, ЕС и МВФ - "чувствително намаляване" на дълга с риск да уплаши пазарите, е начело, изпреварвайки Нова демокрация на премиера Андонис Самарас.

Крайнодясната партия Златна зора заема солидно третата позиция въпреки подвеждането под отговорност на шестима от 18-те й депутати (трима са под стража включително нейният основател Никос Михалолякос) след убийството през септември от нейни активисти на музикант антифашист.

В тази обстановка, изострена от плана за оздравяване на държавните финанси, наложен от Тройката кредитори на страната, гърците ще гласуват по същото време – на 18 и 25 май – на общински избори.

А премиерът Самарас, който е начело на крехка коалиция, плаваща в опасни води с вече едва 153 депутати от общо 300, може да натовари тази програма с предсрочни избори през есента и дори през май.

На тези национални избори той несъмнено ще се възползва от определен положителен ефект, ако Тройката кредитори – предвид постигнатия напредък – реши през април да не налага нов болезнен меморандум на Гърция.

Колкото до председателството на ЕС, той е оптимист. Това ще е председателство на надеждата, надеждата за повече Европа и за по-добра Европа, заяви Самарас този месец.

Министърът по европейските въпроси Димитрис Куркулас предупреди, че председателството ще се фокусира върху най-належащите проблеми на европейските граждани: имиграцията, заетостта, прилагането на банковия съюз и морската политика.

Едно успешно председателство би дало възможност да се покаже, че "Европа донася конкретен отговор на очакванията на населението" - обобщава европейски дипломат.

Това означава според Никос Констандарас, един от директорите на либералния всекидневник "Катимерини", че Гърция ще бъде подкрепена от останалите страни в това начинание: Цяла Европа разбира, че трябва да покаже как да се предотврати надигането на популизма, смята той.

В началото на декември френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен пристигна в Атина да предаде послание в този смисъл: Франция ще подкрепя Гърция, за да постигне успешно председателство заради имиджа й и заради Европа.

Гърция, на която това е петото председателство на ЕС от 1981 г., планира 14 срещи на министерско равнище и 120 други. И въпрос не може да става пари да се хвърлят на вятъра. Председателството ще бъде спартанско – категоричен е Куркулас, който се надява да бъдат спестени част от предвидените 50 милиона евро.

Така че край на срещите по островите: всичко ще става в Атина. Един производител на коли ще предостави безплатно автомобилите. Няма да се подаряват "вратовръзки и шалове" на делегациите – най-много бележници и писалки, предупреди Куркулас.

Гърция поема председателството на Евросъюза от Литва и ще предаде факела на Италия през юли. По-конкретно председателството й ще започне на 8 януари със съвещание в Атина на 28-те еврокомисари.

След това Самарас ще отиде на 16 януари в Брюксел, за да представи приоритетите на гръцкото председателство пред Европейския парламент

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай