Гърция пое председателството на ЕС

Гърция пое председателството на ЕС | StandartNews.com

Атина. Гърция официално пое ротационното председателство на ЕС на церемония в Атинската концертна зала.

Това е петото поред гръцко председателство. Заради напрегнатото икономическо положение желанието е то да бъде евтино, но ефективно, затова ще бъде съсредоточено единствено в Атина и в една основна сграда в гръцката столица.

Гръцките власти въведоха 18-часова забрана за протести в центъра на Атина по време на церемониите по приемане на шестмесечното председателство.

Гърция, като нов председател на ЕС, ще подбере момента, за да постави в дневния ред на Европейския съвет въпроса за членството на България и Румъния в Шенген.

Гръцкото председателство ще се увенчае с успех, изрази увереност Барозу в интервю за гръцката агенция АНА-МПА. Той отбеляза, че поетото от Гърция от 1 януари тази година председателство е шанс за страната да покаже на света, че не само е способна да управлява кризата, но и че винаги е давала и дава своя принос за реализацията на европейския експеримент.

Гръцкото председателство ще се опита да се справи по начин, който да даде резултат. Това заяви гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас преди церемонията, предаде БНР.

По неговите думи разширяването на ЕС към Западните Балкани е сред най-високите приоритети на гръцкото председателство. Този въпрос е от стратегическо значение за ЕС, особено за Гърция, добави той.

Знаем добре за разочарованието на България и Румъния по въпроса за приемането им в Шенген, но това е чувствителен въпрос не само в тези две държави, заяви гръцкият зам.-министър. Ще подберем момента, в който да поставим този въпрос в дневния ред на съвета, когато могат да бъдат постигнати положителни резултати. Това е свързано с процедурата по механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия. Гръцкото председателство ще се опита да се справи по начин, който да даде резултат, заяви Куркулас.

Приоритет на председателството ще бъде по-големият икономически растеж, както и справянето най-вече с младежката безработица.

"Ще работим в тясно сътрудничество с Европейската комисия и Европейската централна банка, за да постигнем напредък по темите за безработицата и икономическия ръст. Нужни са нови модели за повишаване на ръста и конкурентоспособността, както и начини за преодоляване на рецесията в Европа", заяви вицепремиерът и външен министър Евангелос Венизелос.

Акцентите на председателството са свързани с програма по овладяване на безработицата, както и проблема с нелегалната имиграция. Атина настоява за европейска помощ към страните с външна граница на ЕС.

Заради финансовите трудности гръцкото председателство ще трябва да работи в обстановка на нарастващ евроскептицизъм, каза за "Хоризонт" социологът от Атинския университет професор Георгиос Плиос:

"Гръцкото председателство има значение по-скоро за другите страни, отколкото за самата Гърция. Гърците трябва да се справят с ежедневието, което е много, много мрачно."

В гръцката столица пристигна и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Той изрази увереност за пълен успех на гръцкото председателство.

Очаква се по-късно да се проведе съвместна пресконференция на премиера Самарас и гостите на официалната церемония.

Извънредни мерки за сигурност въведоха в Атина във връзка с официалната церемония по поемане на председателството на Евросъюза. Екипи на службите за борба с безредиците, топспециалисти срещу тероризма и над 2 хиляди силно въоръжени полицаи охраняват гръцката столица.

Една след друга всички партии от опозицията изразиха възмущение от забраната за протести и също отказаха участие в официалната церемония. Лидерът на партията „Независими гърци" прикани еврокомисарите „да видят резултатите от своята политика в крайните квартали на Атина".

Тази вечер европейския политически елит ще се срещне с Президента на републиката и Вселенския патриарх Вартоломей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай