Гърция отбелязва националния си празник

Гърция отбелязва националния си празник | StandartNews.com

Солун. Гърция отбелязва националния си празник днес, 28 октомври. Той е по-известен като Деня "Охи". На същата дата през 1940-а година гръцкото правителство казва: „Охи" („Не") на войските на Мусолини, с което отказва да им предостави територия, на която да се настанят. Това съобщава БНР.

По повод празника по улиците на Солун премина тържествен военен парад. Президентът на републиката бе сред официалните лица, лидерите на партиите отказаха да присъстват на парада.

Засилените мерки за сигурност не позволиха на граждани да се доближат до мястото на тържествата, съобщава радиото. В същото време се проведоха и протестни демонстрации, които са организирани от опозицията и синдиката на комунистическата партия. В тях участваха много повече хора, в сравнение с участниците на парада. "Охи - Не на икономическите мерки, на безработицата и меморандума с кредиторите!", скандират протестиращите в центъра на Солун.

В гръцката столица Атина пък се провежда ученическа манифестация. В тази връзка и там има засилено полицейско присъствие. Демонстрантите, които са недоволни от образованието в страната и политиката на правителството, отказаха за участват в тържествата за националния празник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай