Гърция оряза държавния сектор

Гърция оряза държавния сектор | StandartNews.com

Атина. Парламентът на Гърция прие пакет от закони, одобряването на които е условие за отпускането на страната на кредит от 8,8 млрд. евро, предаде Би Би Си.

Законите определят мерките за изплащането на дяловете по налозите и плащанията във фондовете за социално застраховане, както и данъка върху недвижимото имущество, предвиждат реформа в държавния и частния сектор, включително уволнението на служители и промени в структурата на Министерство на финансите.

В резултат, над 15,000 работници в държавната администрация ще загубят работата си до края на следващата година, 4,000 от тях - до края на 2013. Това е първата подобна стъпка в Гърция през последните сто години. Паралелен план предвижда съкращаването на още 150,000 работни места до края на 2015.

Законите бяха подкрепени от 168 депутати, против са били 123.

Така гръцкото правителство потвърди, че има мнозинство в парламента и може да провежда своята политика. Освен това кабинетът получи четири гласа повече, отколкото при предишни гласувания.

Докато течеше диспутът в парламента, стотици гърци протестираха пред сградата. Мнозина не са съгласни с драконовските мерки и смятат, че това ще засили и без това високата безработица в страната, която достигна 27% тази година.

Днес се очаква да бъдат отпуснати първите 2,8 милиарда евро, а останалите 6 - на 13 май.

От 2010 насам, ЕС и МВФ са договорили над 200 милиарда евро в заеми за Гърция, първата държава пострадала от финансовата криза в еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай