Гърция дава 4 млн. евро за избягали терористи

Гърция дава 4 млн. евро за избягали терористи | StandartNews.com

Атина. Гърция ще предложи награда от 4 милиона евро за залавянето на издирвани екстремисти, заяви министърът за обществения ред и защита на гражданите Никос Дендиас, предаде AFP.

"Тероризмът представлява предизвикателство за нашата страна, за правосъдието и за усилията ни да стимулираме икономиката и да привлечем инвестиции...

Гръцките власти ще направят всичко необходимо, за да се преборят с тероризма", подчерта Дендиас.

Властите в Гърция в момента издирват терориста Христодулос Ксирос, който излежава шест доживотни присъди за участие в терористичната организация "17 ноември". Той бе пуснат в домашен отпуск, но не се завърна в затвора. За информация, която доведе до ареста на Ксирос, е обявена награда от един милион евро, съобщи полицията в изявление, цитирано от Асошиейтед прес.

Наградата е и за залавянето на мъж и жена, изчезнали през 2012 г., след като бяха освободени от затвора след изтичане на максималния срок за задържане в предварителен арест от 18 месеца. Никос Мазиотис и съпругата му Панайота Рупа бяха осъдени задочно миналата година на 25 години затвор за участие в групировката "Революционна борба", активна в периода между 2003 и 2009 г.

Друг милион се предлага за информация, която доведе до идентифицирането и ареста на неизвестни нападатели, които застреляха през ноември двама членове на неонацистката партия "Златна зора" пред централа на формацията в Атина,

В рамките на сто дни Гърция смята да построи затвор за терористи с най-висока степен на сигурност, съобщиха местните медии.

Новината дойде именно след бягството на Христодулос Ксирос. Решението за строежа е станало факт след среща на министъра на обществения ред Никос Дендиас с премиера Андонис Самарас. Правосъдният министър Хараламбос Атанасиу пък разпореди да започне разследване, за да се установи кой е разрешил пускането на терориста на свобода. Той споменал още, че може да бъде направена корекция в закона, за да не се дават вече отпуски на осъдени за тероризъм.

"17 ноември" бе създадена през 1975 г. и разгромена след неуспешен атентат през 2002 г. Над 15 членове на организацията са осъдени за различни престъпления и получиха доживотен затвор. Организацията е отговорна за убийствата на 23 души при 103 нападения срещу американски, британски, турски и гръцки цели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай