Габриел: Възстановяването на активи е необходимост за вдигането на държавите от Арабската пролет

Габриел: Възстановяването на активи е необходимост за вдигането на държавите от Арабската пролет | StandartNews.com

Страсбург. В дебат по време на пленарната сесия в Страсбург, евродепутатите и комисарят по разширяването Щефан Фюле обсъдиха възстановяването на активи на държавите от Арабската пролет. Дебатът предхожда гласуването на резолюция на ЕП по темата.

Евродепутатът Мария Габриел от Групата на ЕНП/ГЕРБ подчерта, че възстановяването на активи на тези държави е важен въпрос, чийто отговор ще покаже степента на ангажираност на публичните власти в страните в преход спрямо техните граждани. Въпросът ангажира и ЕС, но основната трудност е, че възстановяването на активите остава в правомощията на страните-членки и се осъществява в съответствие с националните законодателни разпоредби.

Мария Габриел изтъкна, че ЕС трябва да гарантира и стимулира възстановяването на активи възможно най-бързо, защото то е и правен, и морален императив, както и необходимост за политическото, икономическо и социално възстановяване на тези страни.

Евродепутатът обърна внимание на два важни момента. Първият е свързан със създаването на европейски механизъм за правно и техническо подпомагане на държавите от Арабската пролет в процес на възстановяване. Вторият се отнася до ролята на регионалното и международното сътрудничество, заедно с организациите на гражданското общество, в обмена на най-добри практики и подкрепа на тези страни.

Друг въпрос, който Мария Габриел повдигна, е за прозрачното използване на възстановените активи. «Необходимо е регионалното и международното сътрудничество да осигурят такова използване на тези средства, което да доведе до появата на свободни, демократични и толерантни общества", заключи евродепутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай