Франция ще приеме само 500 бежанци

Франция ще приеме само 500 бежанци | StandartNews.com

Париж. Франция се е съгласила да приеме 500 сирийски бежанци по искане на Организацията на обединените нации след разговори в Париж между френския президент Франсоа Оланд и Върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, заяви представител на агенцията пред АФП в сряда.

Въпросните бежанци са сред тези, считани за "особено уязвими".

Условията по споразумението с Франция ще бъдат обсъдени в следващите дни между Върховния комисариат за бежанците и френските министерства на вътрешните и външните работи.

Върховният комисариат на ООН за бежанците припомни, че е изразил желание страните от ЕС да приемат 10 000 сирийски бежанци през 2013 и 30 000 през 2014 г.

До момента най-благосклонна е Германия, която предлага да приеме 5000 сирийски бежанци. Макар и програмата на Германия да обхваща всички уязвими сирийци, тя също така включва специална категория за онези, които се очаква да играят роля във възстановяването на Сирия след конфликта.

Норвегия наскоро обяви, че ще приеме 1000 сирийци, докато Австрия и Швейцария обещаха да приемат по 500. Това са специални квоти за уязвими групи като жени и деца, отделно от малцината сирийци, които достигат западни страни по други начини и кандидатстват за убежище там. Правителството на Австрия заяви, че иска да се съсредоточи върху сирийци християни, твърдейки, че те са особено преследвана група.

Тази избирателност предизвика гнева на турския министър на външните работи Ахмет Давутоглу, който разкритикува западни страни в опит "да селектират здравите, богатите, по-добре образованите и представители на определени религиозни и етнически малцинства".

Австралия, Бразилия, Канада, Дания, Финландия, Холандия, Нова Зеландия, Испания, Швеция и САЩ също предложиха места за бежанци.

В момента в България има 6503-ма бежанци. Според МВР до края на годината те ще надхвърлят 11 хиляди. В страните, които са съседни на Сирия, бежанците са над 2 млн.

До момента около 50 000 сирийци са подали молба за убежище в ЕС, най-вече в Швеция и Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай