Франция призова ромите да се върнат в България и Румъния

Франция призова ромите да се върнат в България и Румъния | StandartNews.com

Париж. "Илюзия е да мислим, че ще разрешим проблема с ромското население само чрез интегриране", заяви във вторник  френският вътрешен министър Манюел Валс, като подчерта, че само една малка част от ромите искат да се интегрират, предаде АФП.

"Със сигурност има решения за интеграцията, например с интеграционните селища, но трябва да намерим общини, които могат да приемат тези селища, а и това решение е приложимо само към няколко семейства", заяви министърът.

На въпрос дали само малка част от ромите имат планове за бъдещето и искат да се интегрират във Франция, Валс отговори утвърдително. „Трябва да кажем истината на французите. Тази общност има начин на живот, който е много различен и често е в противоречие с нашия", заяви той.

Министърът посочи още, че решението на ромския проблем в страната не може да се реши само чрез интеграция. Той подчерта, че разбиването на лагерите трябва да продължи, а ромите от тях да бъдат отвеждани към границата на Франция. „Ромите са склонни да се върнат в Румъния и България и затова ЕС, българските и румънските власти могат да направят така, че тези хора да бъдат интегрирани първо в техните страни", допълни Валс.

Той призова и за прекратяването на помощите за завръщане (стипендиите между 300 и 600 евро, които френското правителство изплащаше на ромите, депортирани принудително от страната), които представляват истински призив за завръщане.

Докато България и Румъния се готвят да влязат в Шенгенското пространство от 1 януари 2014 година, въпросът за ромите във Франция отново е на дневен ред, коментира френското издание Франс интер.

Лидерът на националистите Марин льо Пен, както и много политици от дясната Съюз за народно движение направиха от въпроса централна тема в предизборната си кампания преди предстоящите през 2014 година общински избори.

Не бе изненада, че председателят на „Национален фронт" Льо Пен бе първата, която подхвана въпроса, като заяви, че от 1 януари 2014 година Румъния и България ще бъдат „пълноправни членове на ЕС". Тя подчерта, че „без да са в Шенген, румънците и българите, тоест и ромите, ще могат да се придвижват още по-лесно". Льо Пен призова Франция да се обяви твърдо срещу отпадането на ограниченията за България и Румъния, като покаже, че „Франция ще се противопостави".

В четвъртък сутринта Валс заяви, че е „повече от резервиран" за влизането на България и Румъния в Шенген.

Скоро обаче редица политици от СНД последваха примера на Льо Пен. Председателят на партията Жан-Франсоа Копе заяви: „Не можем да приемем влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство, докато въпросът за движението и установяването на ромите не бъде разрешен. Искам Европа да преразгледа изцяло Шенгенския договор".
Темата се вмъкна и в предизборната кампания в Париж след спорните думи на Натали Косюско-Моризе от СНД, която заяви, че ромите тормозят жителите на Париж и че никой не иска френската столица да се превърне в огромен лагер.

Кандидатът на Социалистическата партия за кмет на Париж Ан Идалго се възмути от „недостойните" изявления на своята опонентка. За сигурността на парижаните тя препоръча връщането на 1500 полицаи, които между 2009 и 2012 година са били изтеглени от града.

Междувременно, председателят на френската опозиционна партия „Съюз за народно движение" Жан-Франсоа Копе поиска официално от президента на Франция Франсоа Оланд да обяви каква е позицията на Франция по въпроса за влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, което на теория трябва да се случи на 1 януари 2014 година, предаде Франс инфо.

В интервю за медията Копе заяви още, че в настоящата „крайно тежка" ситуация „въпросът за влизането на България и Румъния в Шенген въобще не трябва да се обсъжда".

"Правителството е много уклончиво по този въпрос. Не трябва да допускаме единодушие за влизането им в Шенген", заяви Копе. „Германия и Холандия вече заеха позиция срещу членството на двете страни в свободното пространство. Бих искал французите да направят същото", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай