Европарламентът спря нов скок на цената на тока

Европарламентът спря нов скок на цената на тока | StandartNews.com

Страсбург. Европейският парламент отхвърли законодателна промяна, която би довела до ново поскъпване на тока, както и на редица стоки и услуги. Става въпрос за квотите за въглеродни емисии, търгувани между държавите и различните производства. Европейската комисия искаше да оттегли квоти от пазара и да ги отложи за 2020 г., за да повиши цените на въглеродните емисии сега и така да върне привлекателността на инвестициите в нисковъглеродни производства.

Намаляването на търгуваните квоти за въглеродни емисии би повишило цените им, а заедно с това и себестойността на производството на ток и на енергоемки продукти. За това предупреди българският евродепутат Ивайло Калфин, който гласува против предложението.

Цените на квотите се сринаха заради намаляването на промишленото производство в ЕС в резултат на продължаващата икономическа криза. От 30 евро на тон през 2008 г. цените на квотите паднаха до 2,8 евро и цялата система на търговия с СО2 емисии е под въпрос. През 2011 г. 955 млн. квоти в ЕС се оказаха излишни.

За да ограничи щетите и да стимулира инвестициите в зелена енергия, Европейската комисия поиска от Европейския парламент да задържи част от планираните квоти, за да вдигне цените им.

"Подобно действие би имало за резултат повишаването на цените на електричеството в България, което за мен е неприемливо и аз не мога да го подкрепя", заяви Ивайло Калфин.

Повишаването на себестойността на енергията ще е най-чувствителна при ТЕЦ и енергоемки производства каквито има в стъкларството, производството на цимент и на хартия. Това ще се прехвърли върху потребителите, които ще трябва да плащат още по-високи цени, опасява се евродепутатът.

Европейският парламент отхвърли предложението с 343 гласа.

Анализът на въглеродния пазар в ЕС, направен от Европейската комисия показва, че тенденцията за намаляване на цените на квотите ще продължи и ако не се предприемат мерки за ограничаване на количеството им на пазара, излишъкът ще достигне 2 милиарда, което още повече ще намали цените и ще обезсмисли съществуването на системата за търговия с квоти. Системата беше замислена като пазарен механизъм, насърчаващ намаляването на емисиите от производствените сектори и стимулиращ инвестициите в нисковъглеродни технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай