Еврокомисията иска по-достъпни банкови сметки

Еврокомисията иска по-достъпни банкови сметки | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия предложи нова директива, чрез която банковите сметки да станат по-достъпни и прозрачни за гражданите на целия Европейски съюз. Тя ще въведе повече яснота за таксите, повече гъвкавост при смяна на банката и по-лесен достъп до финансови услуги в други страни.

"Банките в Евросъюза могат да осъществяват дейността си във всички страни-членки, техните граждани обаче често не успяват да открият или прехвърлят сметка в друга страна или плащат по-скъпо за това. Еврокомисията иска да прекрати тази практика с аргумента, че ако не разполагат с банкова сметка, гражданите не могат да участват пълноценно в обществения живот", обясни комисарят по защита на потребителите Тонио Борг пред репортера на БНР в Брюксел.

"Да нямаш банкова сметка е като да нямаш лична карта. С тази директива ние издигаме откриването на сметка в право. Всички страни-членки трябва да гарантират упражняването на това право. Откриване на банкова сметка ще може да се отказва само по много сериозни причини като пране на пари или други финансови престъпления", подчерта комисарят.

Директивата предвижда още банките да предоставят на потребителите списък с услугите и цените си, справки за таксите за година назад, а при поискване – и речник с банковата терминологията. Във всяка страна ще трябва да заработи поне по един независим уебсайт със сравнителна информация за таксите, налагани от различните банки. Смяната на банка ще трябва да бъде възможна в срок до 15 дни, а ако е от една страна в друга – до 30 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай