ЕЦБ отново остави лихвите рекордно ниски

ЕЦБ отново остави лихвите рекордно ниски | StandartNews.com

Франкфурт. Европейската централна банка остави основната лихва в еврозоната на 0,25% въпреки свитата инфлация в страните от валутния съюз.

През януари цените в еврозоната се покачиха с едва 0,7%, припомня Агенция Франс прес. Това е далеч от очакванията на ЕЦБ за инфлация от 2 на сто и влиза в определената от президента на банката Марио Драги „опасна зона" под един процент.

Лихвата по депозитите, която плаща на банките, ЕЦБ остави на нулево равнище, а лихвата за рефинансиране на 0,75%.

„Очаквахме запазването на равнищата, макар че предполагаме, че е било трудно решение и че може да е разочарование за някои", коментира икономистът от Nomura Ник Матюс. След решението еврото повиши стойността си.

Анкета на Ройтерс показа още в понеделник, че на валутните пазари няма очаквания не само за промяна в лихвата, но и за каквито и да било мерки срещу свиващата се инфлация.

На пресконференция след заседанието на ЕЦБ обаче Марио Драги не показа притеснение за инфлацията. Той категорично отрече банката да има очаквания за дефлация в еврозоната и определи случващото се по-скоро като "изравняване на цените". Според него основна причина са цените на храните и енергийните източници и в по-малка степен свитото потребление. Драги обаче вижда "окуражаващи сигнали за умерено възстановяване".

В изявлението си Драги не очерта конкретни мерки, които да бъдат предприети, а само, че централната банка ще „действа при необходимост".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай