Вторник,

ЕЦБ отново остави лихвите рекордно ниски

От: Failed to load user -
4865
ЕЦБ отново остави лихвите рекордно ниски
A
A
A

Франкфурт. Европейската централна банка остави основната лихва в еврозоната на 0,25% въпреки свитата инфлация в страните от валутния съюз.

През януари цените в еврозоната се покачиха с едва 0,7%, припомня Агенция Франс прес. Това е далеч от очакванията на ЕЦБ за инфлация от 2 на сто и влиза в определената от президента на банката Марио Драги „опасна зона" под един процент.

Лихвата по депозитите, която плаща на банките, ЕЦБ остави на нулево равнище, а лихвата за рефинансиране на 0,75%.

„Очаквахме запазването на равнищата, макар че предполагаме, че е било трудно решение и че може да е разочарование за някои", коментира икономистът от Nomura Ник Матюс. След решението еврото повиши стойността си.

Анкета на Ройтерс показа още в понеделник, че на валутните пазари няма очаквания не само за промяна в лихвата, но и за каквито и да било мерки срещу свиващата се инфлация.

На пресконференция след заседанието на ЕЦБ обаче Марио Драги не показа притеснение за инфлацията. Той категорично отрече банката да има очаквания за дефлация в еврозоната и определи случващото се по-скоро като "изравняване на цените". Според него основна причина са цените на храните и енергийните източници и в по-малка степен свитото потребление. Драги обаче вижда "окуражаващи сигнали за умерено възстановяване".

В изявлението си Драги не очерта конкретни мерки, които да бъдат предприети, а само, че централната банка ще „действа при необходимост".


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички