ЕС прикани Киев да спре да увърта за Тимошенко

ЕС прикани Киев да спре да увърта за Тимошенко | StandartNews.com

Брюксел. Двама външни министри от ЕС призваха Украйна да спре "да блъфира" и да сключи споразумение за помилването на бившия премиер Юлия Тимошенко, която излежава седемгодишна присъда, предаде Ройтерс.

"Времето за блъфиране изтече и за двете страни. Време е за действия", каза полският външен министър Радослав Шикорски, след като той и шведският му колега Карл Билд се срещнаха в Киев с украинския президент Виктор Янукович.

Освобождаването на Тимошенко, която според ЕС е жертва на политическо преследване, е ключово условие за подписването на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС. Евентуалното подписване на това споразумение може да стане на срещата на върха Украйна-ЕС на 28 ноември във Вилнюс. Преди това, на 18 ноември, външните министри от съюза ще вземат решение дали Киев е изпълнил поставените му условия, включително реформа в съдебната система, припомня агенцията.

От понеделник пратениците на ЕП Пат Кокс и Александър Квашневски са в Украйна на поредно посещение в търсене на компромис по казуса „Тимошенко". Те я посетиха в болницата в Харков, където се лекува под охрана, и се срещнаха с високопоставен чиновник от президентската администрация и с премиера Микола Азаров.

Карл Билд каза, че преговорите за съдбата на Тимошенко са част от мандата на Кокс и Квашневски. "Няма да навлизаме в подробности, но това, което те докладват, ще бъде решаващо. Ако Кокс и Квашневски дадат зелен светлина, това ще означава зелена светлина за Украйна", заяви шведският първи дипломат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай