ЕС праща военни в Централноафриканската република

ЕС праща военни в Централноафриканската република | StandartNews.com

София. В Централноафриканската република ще бъде изпратена военна мисия от Европейския съюз. За това се споразумяха днес  външните министри от ЕС, съобщиха световните информационни агенции, цитирайки дипломатически източници.

Военният контингент ще има за цел стабилизиране на страната след кървавия конфликт на етническа основа.

Съюзът има намерение да изпрати между 500 и 1000 свои военни, които ще се присъединят към 1600-те френски войници и африканския контингент с мандат на ООН, наброяващ 4000 души. Това е първата съвместна военна мисия на съюза от шест години, отбелязва агенция Ройтерс.

Международната общност обеща 496 милиона долара хуманитарна помощ за Централноафриканската република, съобщи европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, цитирана от ДПА и Франс прес. След днешната среща "ЦАР вече няма да е вечният сирак по отношение на хуманитарната помощ", заяви Георгиева.

Преходното народно събрание на Централноафриканската република избра кметът на столицата Банги Катрин Самба-Панза за временен президент на страната. Самба-Панза ще замени на поста Мишел Джотодиа, който завзе властта през март, но беше принуден да подаде оставка, клед като не успя да овладее етническото насилие в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай