ЕС обсъжда свободното предвижване в съюза

ЕС обсъжда свободното предвижване в съюза | StandartNews.com

Брюксел. Брюксел предлага пет мерки за избягването на злоупотребите със социалните фондове и т. нар. социален дъмпинг, при който работници полагат труд срещу надници под минимума в приемащата държава.

Съветът по заетостта, социалната политика, здравеопазването и потребителските въпроси ще обсъди в понеделник темите за свободното движение в Европейския съюз, приобщаването на ромите, равенството на половете в управлението на обществените дружества, безработицата сред младежите, предаде БНР.

По въпроса за свободното движение на работници, в навечерието на пълното отпадане от 1 януари догодина на всички ограничения за наемането на българи и румънци в ЕС, Европейската комисия предложи допълнителни мерки за борба с измамите със социалните фондове. Според Еврокомисията днес е последната възможност Съветът да подкрепи тези допълнителни мерки, за да бъдат утвърдени от Европейския парламент преди изборите през май догодина.

Предложенията на комисията са държавите от ЕС да предприемат борба с фиктивните бракове, да прилагат правилата за координация на социалната сигурност при изясняване на критериите за "обичайно пребиваване", на чиято основа се предоставят социални помощи, да използват повече Европейския социален фонд за целите на социалното приобщаване; да обменят опит, да обучат служителите в местните администрации да разбират и прилагат правата за свободно движение на гражданите на ЕС.

Австрия, Белгия, Великобритания и Холандия внесоха по-рано в Съвета на ЕС писмо, в което настояха, че социалните им системи са поставени под натиск от прекомерния брой злоупотреби, произтичащи от действащото общоевропейско законодателство.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов ще участва в днешното заседание в Брюксел на Съвета на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай