Понеделник,

ЕС и Турция преговарят по нова глава за присъединяването

От: Failed to load user -
1542
ЕС и Турция преговарят по нова глава за присъединяването
A
A
A

Брюксел. Европейският съюз и Турция отвориха нова глава по преговорите за присъединяването на страната, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия. В Брюксел започнаха преговори по глава 22 за регионална политика и координация на структурните инструменти.

Главата беше отворена на междуправителствена конференция между ЕС и Турция, на която присъстваха турският министър за ЕС Егемен Багъш, турският министър на развитието Джевдет Йълмаз, еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, както и външният министър на Литва Линас Линкевичус, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.

"Радостен съм, че можахме да отворим 14-та глава в преговорния процес с Турция", коментира еврокомисарят по разширяването. По думите му това е важна крачка напред, защото последната подобна конференция се е състояла преди почти три години и половина.

"Турция е и остава важен партньор за ЕС", заяви той и допълни, че Анкара трябва да се ангажира с реформи, но и съюзът трябва да се ангажира с преговорния процес, така че да се съкрати времето по отварянето на следващата глава.

Фюле сподели, че се надява скоро да бъде подписано споразумението за реадмисия с Турция, което ще позволи на държави от ЕС да връщат имигранти, както и да стартира процесът за облекчаване на визовия режим за турски граждани, като наблегна на факта, че това не е част от преговорния процес.

Преговорите за членство на Турция в ЕС започнаха през октомври 2005 г. и досега е затворена само една от общо 35 преговорни глави.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички