ЕС и Турция преговарят по нова глава за присъединяването

ЕС и Турция преговарят по нова глава за присъединяването | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз и Турция отвориха нова глава по преговорите за присъединяването на страната, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия. В Брюксел започнаха преговори по глава 22 за регионална политика и координация на структурните инструменти.

Главата беше отворена на междуправителствена конференция между ЕС и Турция, на която присъстваха турският министър за ЕС Егемен Багъш, турският министър на развитието Джевдет Йълмаз, еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, както и външният министър на Литва Линас Линкевичус, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.

"Радостен съм, че можахме да отворим 14-та глава в преговорния процес с Турция", коментира еврокомисарят по разширяването. По думите му това е важна крачка напред, защото последната подобна конференция се е състояла преди почти три години и половина.

"Турция е и остава важен партньор за ЕС", заяви той и допълни, че Анкара трябва да се ангажира с реформи, но и съюзът трябва да се ангажира с преговорния процес, така че да се съкрати времето по отварянето на следващата глава.

Фюле сподели, че се надява скоро да бъде подписано споразумението за реадмисия с Турция, което ще позволи на държави от ЕС да връщат имигранти, както и да стартира процесът за облекчаване на визовия режим за турски граждани, като наблегна на факта, че това не е част от преговорния процес.

Преговорите за членство на Турция в ЕС започнаха през октомври 2005 г. и досега е затворена само една от общо 35 преговорни глави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай