ЕНП: МС и президентът да изготвят българската позиция за Сирия

ЕНП: МС и президентът да изготвят българската позиция за Сирия | StandartNews.com

Брюксел. Българското правителство и дипломатическото ни ведомство демонстрират липса на ясна позиция по кризата в Сирия, заявява председателят на Единна народна партия Мария Капон.

"За пореден път страната ни проявява поведение на второстепенен фактор, който следи повече посоката на развитие на кризата и позициите на другите държави, отколкото съдбата на хилядите, подложени на изтребление в Сирия и собствените ни национални интереси. Не сме чули точен анализ как кризата се отразява на икономическото ни развитие, колко е нужно да поемем от бежанската вълна и какво трябва да поискаме от съюзниците ни в Европейския съюз, за да го направим", съобщават от ЕНП.

"Кабинетът Орешарски и президентът Плевнелиев трябва да забравят за вътрешните си противоречия, когато става дума за националните ни интереси и за употреба на оръжие за масово поразяване, и да изготвят сериозно българската позиция. Такъв вероломен акт е без прецедент в историята на XXI век и липсата на адекватен отговор може да отпуши верижна реакция в много конфликтни точки по света", заяви председателят на ЕНП.

"Страната ни има десетилетни добри връзки със Сирия и службите ни за сигурност могат да бъдат полезни в международен план при търсенето на трудните решения за изход от този кървав конфликт. Това също може да е част от изпълнението на съюзническите ни задължения, а не непременно да се обсъждат ограничените ни възможности за участие в тази война", допълни Мария Капон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай