Понеделник,

ЕНП: МС и президентът да изготвят българската позиция за Сирия

От: Failed to load user -
ЕНП: МС и президентът да изготвят българската позиция за Сирия
A
A
A

Брюксел. Българското правителство и дипломатическото ни ведомство демонстрират липса на ясна позиция по кризата в Сирия, заявява председателят на Единна народна партия Мария Капон.

"За пореден път страната ни проявява поведение на второстепенен фактор, който следи повече посоката на развитие на кризата и позициите на другите държави, отколкото съдбата на хилядите, подложени на изтребление в Сирия и собствените ни национални интереси. Не сме чули точен анализ как кризата се отразява на икономическото ни развитие, колко е нужно да поемем от бежанската вълна и какво трябва да поискаме от съюзниците ни в Европейския съюз, за да го направим", съобщават от ЕНП.

"Кабинетът Орешарски и президентът Плевнелиев трябва да забравят за вътрешните си противоречия, когато става дума за националните ни интереси и за употреба на оръжие за масово поразяване, и да изготвят сериозно българската позиция. Такъв вероломен акт е без прецедент в историята на XXI век и липсата на адекватен отговор може да отпуши верижна реакция в много конфликтни точки по света", заяви председателят на ЕНП.

"Страната ни има десетилетни добри връзки със Сирия и службите ни за сигурност могат да бъдат полезни в международен план при търсенето на трудните решения за изход от този кървав конфликт. Това също може да е част от изпълнението на съюзническите ни задължения, а не непременно да се обсъждат ограничените ни възможности за участие в тази война", допълни Мария Капон.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички