ЕК намали прогнозния растеж на България с 0,5%

ЕК намали прогнозния растеж на България с 0,5% | StandartNews.com

Брюксел. 0,9% е очакваният икономически растеж на България за тази година в прогнозата на Европейската комисия. През февруари ЕК предрече 1,4% растеж, но за два месеца предвиждането се е понижило драстично, с 0,5%. 

Официалната прогноза на предишното правителство на ГЕРБ беше за 1,9%, но все пак бюджетът за тази година е разчетен при 1,2%. След встъпването си в длъжност като служебен финансов министър Калин Христов обяви, че очаква икономиката да нарасне през тази година с между 1% и 1,5% и то при условие, че ситуацията в еврозоната покаже признаци на възстановяване през втората половина на 2013 г.

За следващата година Брюксел очаква икономическият растеж на България да достигне 1,7%.

Пролетната прогноза на Европейската комисия за страните от еврозоната също не е блестяща. Очаква се кризата през 2013 година да бъде по-тежка от очакваното. БВП на Европа ще се свие с 0.4% през тази година, а безработицата в 17-те държави от еврозоната се очаква да бъде 12%. Предишната прогноза за икономиката на еврозоната даваше свиване от 0.3%. Очаква се обаче ръст от 1,2% през 2014 г. Очаква се икономиката на Гърция да се завърне към растеж през следващата година след шест месеца на рецесия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай