Събота,

ЕК намали прогнозния растеж на България с 0,5%

От: Администратор -
1856
ЕК намали прогнозния растеж на България с 0,5%
A
A
A

Брюксел. 0,9% е очакваният икономически растеж на България за тази година в прогнозата на Европейската комисия. През февруари ЕК предрече 1,4% растеж, но за два месеца предвиждането се е понижило драстично, с 0,5%. 

Официалната прогноза на предишното правителство на ГЕРБ беше за 1,9%, но все пак бюджетът за тази година е разчетен при 1,2%. След встъпването си в длъжност като служебен финансов министър Калин Христов обяви, че очаква икономиката да нарасне през тази година с между 1% и 1,5% и то при условие, че ситуацията в еврозоната покаже признаци на възстановяване през втората половина на 2013 г.

За следващата година Брюксел очаква икономическият растеж на България да достигне 1,7%.

Пролетната прогноза на Европейската комисия за страните от еврозоната също не е блестяща. Очаква се кризата през 2013 година да бъде по-тежка от очакваното. БВП на Европа ще се свие с 0.4% през тази година, а безработицата в 17-те държави от еврозоната се очаква да бъде 12%. Предишната прогноза за икономиката на еврозоната даваше свиване от 0.3%. Очаква се обаче ръст от 1,2% през 2014 г. Очаква се икономиката на Гърция да се завърне към растеж през следващата година след шест месеца на рецесия.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията