"Ди Велт": ЕС вдъхва фалшиви надежди на Балканите

България и Румъния не бяха готови за ЕС

"Ди Велт": ЕС вдъхва фалшиви надежди на Балканите | StandartNews.com

Брюксел. Германският вестник "Ди Велт" разкритикува председателя на ЕК, Жозе-Мануел Барозу, за твърде оптимистичните му изказвания по повод присъединяване на още Балкански държави в ЕС."Европа едва успя частично да овладее икономическата криза, и председателят на Еврокомисиятавече започна да говори за присъединяване на нови страни-членки към ЕС от Балканите", коментира германският в. „Ди Велт".

Лесно е да се каже това: "В дългосрочен план ние ще присъединим балканските страни в случай, че те отговарят на условията и критериите".

"Ди Велт" твърди, че желанието на Барозу да не затвори нито една врата е достойно за уважение, но той не бива да събужда фалшиви надежди у балканските държави.

"При положение, че еврокризата е само наполовина преодоляна, ЕС все още не бива да мисли за присъединяването на Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания и Косово. И не бива да забравяме, че допреди няколко години на Балканите все още се водеха войни", пише още германският таблоид.

"Преживяванията на ЕС във връзка с приетите през 2007 г. България и Румъния са предимно негативни, коментира германският в. „Ди Велт".

"Двете страни пълнят челните заглавия с новини за корупция, незаконно присвояване на средства от ЕС и мафиотски структури. Нито една от двете страни не беше готова за влизане в Съюза. То се случи твърде рано, твърде бързо и твърде необмислено. Страхът, че в противен случай София и Букурещ ще се плъзнат в анархия и така ще превърнат източния заден двор на 28-членния блок в несигурно място, не трябваше да се превръща в критерий за приемане в ЕС", допълни оценката си "Ди Велт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай