Четири държави не искат имигрантите ни

Четири държави не искат имигрантите ни | StandartNews.com

Германия, Великобритания, Холандия и Австрия обединиха усилия срещу пришълци от България и Румъния.

Те написаха съвместно писмо до Брюксел, в което настояват да се преразгледа свободата на движение на българи и румънци, съобщи БНР.

Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих и тримата му колеги настояват ЕС да вземе сериозни мерки срещу т.нар. имиграция по бедност. Те предлагат да се направят промени на европейско равнище, които да позволяват имигрантите, заловени в злоупотреба със социални помощи, да бъдат експулсирани без право на завръщане. Забраната за повторно влизане трябва да продължава достатъчно дълго, пише в писмото.

Трябва да се вземат всички мерки срещу имиграцията по бедност, като се ограничат последствията от нея и се борят причините, се казва още в писмото, за което днес съобщава германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Министрите се оплакват, че имигрантите от България и Румъния оказват "значително напрежение" върху училищата, здравеопазването и социалните помощи. Призивът им е по идея на британския вътрешен министър Тереза Мей, а идеята за експулсиране без право на завръщане - на германския й колега Ханс-Петер Фридрих.

Писмото е пратено във вторник вечерта до Съвета на ЕС с аргумента, че директивата за свободното придвижване - основен принцип на ЕС, не трябва да е "безусловна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай