Бундестагът гласува новия парламент

Бундестагът гласува новия парламент  | StandartNews.com

Берлин. Бундестагът в Германия ще гласува състава на новия кабинет и третия мандат на канцлера Ангела Меркел. Това е поредното управление от голяма коалиция между политическите опоненти - християндемократи и социалдемократи.

Преговорите по съставянето на новия кабинет траяха 3 месеца. На парламентарните избори, провели се през септември, християндемократите получиха значително повече гласове от опонентите си, но не и достатъчно, за да съставят самостоятелно правителство.

Коалиционното споразумение е с дължина от 185 страници и бе определено от лидера на социалдемократите Зигмар Габриел като "Договор за малките хора". Той предвижда фиксиране на минималната работна надница от 8 евро и 50 цента на час, както и промени в пенсионната и лекарствената политика.

Консерваторите ще получат 8 министерски поста, а социалдемократите - 6. Зигмар Габриел става вицеканцлер и поема икономиката и енергетиката. Шефът на парламентарната група на социалдемократите Франк-Валтер Щайнмайер отново ще бъде външен министър. Той заемаше този пост през първия мандат на Меркел, когато тя управлява отново в голяма коалиция със социалдемократите. Финансите остават в ръцете на Волфганг Шойбле.

На новия кабинет предстоят два големи проекта - реформа в енергийната политика и стабилността на ЕС.

Още в сряда новият стар канцлер ще направи първото си посещение в чужбина. Меркел ще посети Франция. Първата визита е знак за желанието за двете страни за съвместна европейската политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай